Biblioteksbesökare. Nina Wähä kommer till Enköpings bibilotek. Foto: Pressbild

Tal om tornedalskt testamente i tryck

Nina Wähä är aktuell med den kritikerrosade romanen "Testamente". Den 6 oktober kommer hon till Enköpings bibliotek.

  • Publicerad 13:51, 19 sep 2019

Söndagen den 6 oktober är det författarbesök på Enköpings bibliotek.

Nina Wähä debuterade 2007 med romanen "S som i syster", som följdes upp av "Titta inte bakåt!" 2010. Nu är hon aktuell med den kritikerrosade romanen "Testamente". Vi möter Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne. Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Meänkieli är ett finskt-ugriskt språk, närmast besläktat med finska och kvänska, men också med estniska, karelska och samiska. Det finns finns traditionella språkområden för meänkieli i norra Sverige, även om många meänkielitalande i dag bor i olika delar av Sverige. Språket har en speciell status i Gällivare, Haparanda, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala och Övertorneå vars kommuner också formats till förvaltningsområde för meänkieli. Pajala har alltid varit och är fortfarande en kommun med en stor andel meänkielitalare.

Författarbesöket med Nina Wähä sker i samarbete med kommunens årliga kulturdagar Höstglöd, där det bland annat även erbjuds teater, vernissage, musik, kulturstipendieutdelning, och konst.

Författarbesök

När? Söndagen den 6 oktober, klockan 14.00.

Plats: Enköpings bibliotek, Ågatan 29.

Arrangemanget är en del av Höstglöd och Litteraturkarusellen.

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36