Naanol Tesfaye på en strand i Tanzania där kvalturneringen spelades. Foto: Privat

Talang från Tullinge i Etiopiens landslag

Fotbollstalangen Naanol Tesfaye från Tullinge ryktas ha storklubbar som Manchester city efter sig. Nyligen premiärspelade 15-åringen för Etiopiens U17-landslag.

  • Publicerad 14:46, 29 aug 2018

Efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet blev det en snöplig finalförlust för det etiopiska U17-landslaget i kvalet till de afrikanska mästerskapen. Men för lagets yngsta spelare Naanol Tesfaye, en 15-årig fotbollstalang som bor i Tullinge på gränsen till Flemingsberg, var turneringen ändå en stor framgång.

– Vi har inte varit i final på över 20 år, så det är fortfarande bra. När vi kom till flygplatsen så var det massor av folk där som skrek och jublade. De skrek mitt namn, "Naanol!". Att de vet mitt namn känns helt sjukt, säger han.

Poliseskort till och från arenan och tiotusentals personer på läktarna. Naanol är inte van vid den typen av uppmärksamhet. Det är första gången den 15-åriga ytterbacken testar vingarna internationellt. Men han kan komma att behöva vänja sig. Det ryktas nämligen att storklubbar som Manchester city och Leeds united har ögonen på honom.

– Jag pratade för några dagar sen med min agent och bara att jag är här gör ju så att jag får massor av uppmärksamhet.

Drömmen är favoritlaget Chelsea. Men han säger att han inte kommer flytta ifrån Sverige förrän om ett år då han har fyllt 16 år.

Finalförlusten innebär att Naanol och hans landslagskamrater inte kvalificerar sig till slutspelet i de afrikanska U17-mästerskapen och U17-vm. Naanol fick inte mycket speltid i turneringen på grund av en virusinfektion, men Naanol kommer troligen åka ner till Etiopien snart igen.

– Jag pratade med det etiopiska fotbollsförbundets president och han sa att de är nästan helt säkra på att jag blir inkallad igen om ett par månader.

Naanol är med sina 15 år yngst i Etiopiens U17-trupp. Foto: Privat