Huvudkontaktombudet för Tallkrogens grannsamverkan, Björn Betzholtz, och Camilla Bergman, ordförande i Tallkrogens trädgårdsstadsförening. Foto: Privat

Tallkrogenbor startar vandring mot "bus"

”Bus” och inbrott har gjort att flera Tallkrogenbor känner sig otrygga. Nu startar de egna vandringar för att ha koll på vilka som rör sig i området.

  • Publicerad 16:30, 6 mar 2019

Tallkrogenborna har ledsnat på att få ägg kastade mot sina hus och saker stulna från tomterna. Även bli utsatta för inbrott emellanåt. Det säger Camilla Bergman, ordförande i Tallkrogens trädgårdsstadsförening. Därför har några av dem valt att göra en nystart i områdets grannsamverkansgrupp.

– Egentligen handlar det om, vad vi tror, ganska oskyldigt bus bland barn och ungdomar som inte har något att göra. Men till slut tröttnar man på att få sin fasad nedsmetad med ägg, eller att behöva gå och hämta sina ägodelar hos en granne längre bort, där de slängt sakerna, säger hon.

– Vissa känner sig oroliga och det finns en stor misstänksamhet. Många vågar inte öppna dörren när någon knackar på och liknande, tillägger Camilla Bergman.

Startar vandringar i området

I Tallkrogen finns drygt 1 000 villor och cirka hälften av hushållen är medlemmar i trädgårdsstadsföreningen. Tallkrogens grannsamverkan är en del av föreningen och har 46 kontaktombud runt om i bostadsområdet. Varje ombud har ett eget nätverk av grannar som de samordnar.

I samband med nystarten vill de pröva att dra igång gemensamma vandringar i området. Första vandringen ägde rum i tisdags 5 mars därefter kommer man att mötas varannan vecka.

– Sedan är ju förhoppningen att folk går flera gånger i veckan, på olika tider med sina västar på, när det passar dem. Vandringarna ordnar vi för att informera om hur man bör tänka och vad man ska titta efter, säger Camilla Bergman.

Ni ser ingen risk att betraktas som ett medborgargarde?     

– Det kan man diskutera, men bara för att risken finns, ska vi inte göra det här då? Om vi vill känna oss tryggare där vi bor behöver vi anstränga oss och försöka ha lite bättre koll på vilka som rör sig i området. Det tycker inte jag är fel.

Att träffas och vandra ihop gör i sin tur att man lär känna fler i området och det minskar misstänksamheten mot varandra, tillägger hon.

– Det här handlar lika mycket om att bry sig om varandra och umgås, och lösa problem tillsammans. Att sitta bakom en skärm och vara arg löser inget.   

Snart kan du dricka vin på Ica i Älvsjö

Nyheter Matbutik i Långsjö satsar på bistro Snart behöver inte Älvsjöborna åka till Liljeholmen för att ta ett glas vin i mataffären. Runt midsommar drar Ica-butiken på Svartlösavägen igång sin egen bistro.tisdag 21/5 19:00

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Nyheter ✓Vita luddet är lättantändligt och gör att elden sprider sig fort ✓30-tal markbränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08