Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) fick svara på frågor om biogasbussar med anledning av söndagens bussexplosion. Foto: Anna Molander/Mostphotos

Tamsons (M): ”Biogasbussar här för att stanna”

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) fick frågor om söndagens bussexplosion från oppositionshåll.

  • Publicerad 16:20, 12 mar 2019

Söndagens bussexplosion har väckt frågan om biogasbussar verkligen är tillräckligt säkra att köra runt med i en tätbebyggd stad.

Regeringen kallar till krismöte efter bussexplosionen

Men eventuella farhågor påstås från flera hålla vara överdrivna. Tidigare har eventuella problem med den nya underjordiska bussterminalen vid Slussen avskrivits av projektet själva.

Och under tisdagens regionfullmäktigemöte fick trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) svara på frågor kring biogasbussarna. Han betonade att han ser allvarligt på alla incidenter och olyckor i kollektivtrafiken och att man bör gå till botten med varför det hände.

– Biogas är ett rent, bra och tryggt bränsle. Biogasbussar och andra tyngre miljöfordon är här för att stanna, vilket vi kan se i form av både lastbilar, bussar och sopbilar. Det innebär samtidigt nya krav på hela samhället på alltifrån planering av gatuutrymmet och framkomlighet till krav på förare, operatörer och fordon, sade han bland annat när han fick frågor om sin syn på saken av oppositionspolitikern Anna Sehlin (V).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En av hennes viktigaste synpunkter var vad regionen gör framöver för att förhindra att något liknande sker.

– Biogasbussar ska ges förutsättningar för att köras säkert. Och det är viktigt att till exempel stressig arbetsmiljö måste lyftas i samband med de utredningar som görs. Det är inte första gången det här händer, även om bussarna inte har exploderat tidigare, säger Anna Sehlin.