Besviken. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) kallar Handelskammarens förslag på ny tunnelbana för "lite fegt". Foto: Moderaterna / Sacharias Källdén

Tamsons (M) om nya t-baneförslaget: "Lite fegt"

I veckan presenterade Handelskammaren ett förslag på hur Stockholms tunnelbanesystem bör byggas ut. Nio nya stationer föreslås i Söderort.

  • Publicerad 17:03, 11 okt 2017

Handelskammaren i Stockholm bedriver opinionsbildning och försöker driva på debatten om en utbyggd tunnelbana. I veckan presenterade de sitt förslag på hur Stockholm tunnelbanenät ska växa. Bland annat föreslås 22 nya stationer byggas, där många av stationerna placeras i Söderort.

– Det är uppenbart att tunnelbanan behöver byggas ut. Systemet är överbelastat, inte bara i rusningstid, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Förutom nya stationer ska även 13 nya bytespunkter skapas, vilket skapar nödvändiga tvärförbindelser. Något som det är brist på i dagens system med bara fyra bytespunkter på över 100 olika stationer.

– Det här är vad vi behöver för en fungerande kollektivtrafik. Idag sker allt resande inåt mot mitten, vilket gör att systemet onödigt ansträngt. Genom att skapa tvärförbindelser skapar man helt nya resmönster, säger Daniella Waldfogel.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons gillar förslaget, men anser snarare ska ses som ett kul debattinlägg snarare än en realistisk plan. Och han tycker också att Handelskammaren kunde tagit ut svängarna ännu mer.

– Förslaget är lite fegt, lite defensivt. Man borde kunna tänja mer på gränserna när man inte tar hänsyn till finansiering eller kommunala viljor, säger Kristoffer Tamsons (M) och fortsätter:

– Det är ett jättekul förslag och det är bra att Handelskammaren vågar tänka nytt och glänta på dörren till det som kan vara framtiden för Stockholms tunnelbaneutbyggnad.

Förslaget pekar ut 22 nya stationer

Namn: Tunnelbana 3.0

Skapad av: Handelskammaren

Förutom tunnelbana: Beräknas 200 000 bostäder UTÖVER de 250 000 bostäder som kommunen redan planerar tack vare utbyggnaden av tunnelbanan.

Nya stationer som förslås:

Långsjö

Snättringe

Huddinge Centrum

Örby

Fagersjö

Sköndal

Älta

Tyresö centrum

Tyresö strand

Björknäs

Orminge

Gustavsberg

Lidingö Centrum

Sörentorp

Kymlinge

Järva

Bromsten

Nälsta

Viksjö

Danderydsberg

Täby centrum

Arninge

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.