SLUT. Konfetti, hångel och så klart: musik. Efter sex år lägger Tantoklafset ned. Foto: Björn Blip Althoff

Tantoklafset lägger ned: "Dags för yngre att ta över"

Sex somrar i rad har festivalen Tantoklafset intagit de gröna ängarna vid Hornstull med buller och brak. Men nu är det slut.

  • Publicerad 14:00, 7 jun 2017

Det är den ideella kulturföreningen 800 grader som under sex år arrangerat festivalen Tantoklafset. Men nu har grundarna tappat motivationen – och känner sig för gamla.

– Vi har haft jättekul men det är helt ideellt och tar mycket tid och kraft. Det hade vi mer av när vi drog igång och var runt 20 bast, nu är vi närmare 30 och lägger mer energi på jobb, skola och andra initiativ. Det känns inte rätt att köra när det inte är hundra procent helhjärtat, säger Simon Graf, en av grundarna.

Foto: Marcus Gustavsson

Celebert besök

Festivalens scener har huserat allt från mindre artister till mer välkända – Dolores Haze, The Royal Concept och Parham. Och så den där gången när Timbuktu och Adam Tensta trillade in utan förvarning, förstås.

– Haha, ja det är nog det starkaste minnet vi tar med oss. Vi hade bokat Chords, och av en slump hade Timbuktu spelat på en annan plats i Stockholm samma dag. Så dök han och Adam Tensta plötsligt upp på scenen under giget och började köra. Det spred sig som en löpeld, det är nog enda gången vi inte haft plats för all publik, säger Simon Graf.

Publikgränsen was nådd under Timbuktus överraskningsgig. Foto: Marcus Gustavsson

Genom åren har det varit mycket hjärta i festivalen, de flesta artister har spelat gratis och publiken har ställt upp genom att ta med mat och köra teknik. Simon Graf menar att det visar att det finns ett stort behov av okommersiella evenemang.

– Människor vill vara delaktiga. Speciellt i en tid när samhället blivit allt mer exkluderande och exklusivt. Jag tror det finns minst lika stort behov av 70-talets gräsrotsfestivaler idag, om inte större.

Erbjuder hjälpande hand

Föreningen intygar att det här inte nödvändigtvis innebär Tantoklafsets undergång, känns det rätt kan det bli fråga om comeback. Men fram tills dess vill föreningen uppmana andra, yngre förmågor att kavla upp ärmarna.

– Det är enklare än man tror, pengar finns på kulturförvaltningen. Vi hjälper gärna till och ger råd om någon är intresserad.

Foto: Tantoklafset

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.