Nya ägare tar över på äldreboendet i Stångberga. Foto: Most Photos

Tar över äldreboende i Vallentuna – plockar inte ut någon vinst

Nu tar Bräcke diakoni över äldreboendet på Stångberga. Personal och boende blir kvar, enligt de nya ägarna.

  • Publicerad 15:49, 11 jan 2018

Från den 1 februari i år är det Bräcke diakoni som driver äldreboendet med 29 platser, som i dagsläget är inriktade på kroppslig vård och omsorg.

– Verksamheter i egen regi är strategiskt väldigt viktiga för oss. Det ger oss helt andra möjligheter att långsiktigt vara med och utveckla svensk äldreomsorg. Det handlar om att driva frågorna på nationell nivå, men också att ge personalen utbildning och låta dem vara med i olika nätverk, säger Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef på Bräcke diakoni.

Både personal och boende blir kvar.

– I samband med ett övertagande och förvärv har personalen anställningstrygghet. Sedan kan det bli att man kan bli tvingad att se över roller och funktioner. De boende ska inte påverkas, det är ju deras hem, säger Maude Kardell Wahlbäck.

Ni driver företag utan att göra vinst – varför då?

– Vi delar inte ut vinst till ägare, vi är en stiftelse. Alla organisationer behöver ha ett visst överskott för att kunna satsa och göra nyinvesteringar, men allt överskott går tillbaka till verksamheten på olika sätt. Vi drivs av att bidra till ett medmänskligare samhälle.

Bräcke diakoni grundades 1923 i Göteborg utifrån hur samhället såg ut då, med stora klyftor mellan rika och fattiga.

– Nu jobbar vi med vår idé genom att finnas i sammanhang och behov som finns i dag. Vi vill vara med och bidra till positiva förändringar och göra bästa möjliga med de resurser som finns, säger Maude Kardell Wahlbäck.

Är ni en del av kyrkan?

– Nej, men vi är sprungna ur svenska kyrkans värdegrund som vilar på kristen och humanistisk människosyn och vill bidra till ett medmänskligare samhälle.

Det privata vårdföretaget Stångberga Omsorg AB grundades 1997 av Birgitta och Anders Josephson. Idag är det sonen Fredrik Josephson som är vd.

– Det känns tryggt för oss att veta att Bräcke diakoni också arbetar med människan i fokus. Och att ett personligt bemötande med både värme och hjärta fortsatt kommer vara en självklarhet, säger Fredrik Josephson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hon fixar kärlek på Djursholms slott

Nyheter "Inga barnkalas och inga studentskivor" Vill du gifta dig på Djursholms slott så kan det vara bra att vara ute i god tid. Slottet är ett av Norrorts populäraste platser för giftemål och har fullbokat fram till 2020.fredag 15/6 13:27

Kvinna avliden efter olycka mellan Täby och Vallentuna

Nyheter "Sen såg jag hela kaoset framför mig" En person har avlidit till följd av en trafikolycka som inträffade på Norrortsleden under torsdagseftermiddagen. Totalt ska fyra bilar ha varit inblandade och ytterligare två skadades lindrigt.fredag 15/6 12:22