Drömmar. Tasha17k vill inspirera unga tjejer från förorten till att våga tro på sig själva och inte ge upp. "Mitt liv blev inte lättare bara för att jag flyttade från Rinkeby till ett 'bättre' område". Foto: Mikael Andersson

Tasha17k rappar om det allra svåraste

Hundratusentals streams på Spotify och en egen tv-serie. Hiphopartisten Tasha17k har sina 19 år till trots hunnit med en hel del. Men vägen har kantats av motgångar.

  • Publicerad 16:52, 14 feb 2020

Jag förlorade halva min identitet i flytten från Rinkeby

"Vilken grym serie du gjort!"

Det krävs bara en kort promenad över Rinkeby torg för att hon ska bli igenkänd. Tasha17k, eller Natasha Kwick som hon egentligen heter, drar många ögon till sig. Hon ropar tack till killen som just gett henne komplimangen, blir plötsligt generad och tittar bort, men finner sig lika snabbt igen.

– Kom, vi måste sticka innan alla paparazzis kommer, ler hon.

Bara några minuter med Tasha räcker för att förstå varför SVT ville göra en serie om henne. Det går från högt till lågt på några sekunder, från bitska kommentarer till hjärtliga skratt. Men alltid med värme i blicken.

– Jag är alltid genuin både framför och bakom kameran. Det var nog därför de ville ha mig.

"Rinkeby är gemenskap"

De första 13 åren av Tashas liv kretsade hela hennes värld kring Rinkeby och Askebykroken, där hon växte upp.

– Det var tusentals farbröder och kusiner, och massa kärlek. När jag tänker på Rinkeby tänker jag på gemenskap, glädje och trygghet. Det är hela min barndom, säger hon.

Redan som tolvåring började hon skriva texter och rappa i smyg.

– Jag kommer från en romsk familj och är uppväxt med musiken. Den romska kulturen är så; vi är musiker, vi dansar, vi underhåller – det finns i mitt blod helt enkelt. Så det kom naturligt.

Så skilde sig föräldrarna, och ingenting blev sig likt. Som nybliven tonåring flyttade hon tillsammans med sin mamma och syster till Liljeholmen.

– Jag förlorade halva min identitet i den flytten, säger Tasha, och fortsätter:

– Jag tycker att bilden av att man måste dra från orten för att lyckas är skev. Mitt liv blev inte lättare bara för att jag flyttade från Rinkeby till ett "bättre" område. Man gör fortfarande sina egna val, har fortfarande makten över sitt liv, det spelar ingen roll var du bor. Nu blev det ju bra till slut i Liljeholmen också, men det var tufft.

Terapi. Efter ett tungt missfall blev musiken och tv-serien ett sätt att gå vidare efter sorgen. Foto: Mikael Andersson

Skrivandet och tv-serien blev terapi

Hon var 17 år när hon vågade lägga ut sin musik offentligt. Sedan gick det snabbt. Folk delade hennes låtar, hon hyllades av andra artister, gjorde spelningar och fick vara med i SVT:s "Ketanes". Sedan hörde kanalen av sig igen.

– De ville följa mig i min vardag. Jag svarade att "eh, ja? Det är klart som fan att jag vill ha en egen serie!", skrattar Tasha.

Men det blev inte som hon tänkt sig. I samband med att inspelningarna skulle börja fick hon ett missfall.

– Jag förlorade det jag önskade mig allra mest i livet.

Hon bestämde sig för att fortsätta spela in serien, i ett försök att gå vidare.

– Teamet blev som en familj för mig, och musiken blev som terapi. Vissa går till en kurator, jag skriver texter.

Det kändes viktigt att vara öppen med vad som hänt.

– Jag vill visa andra kvinnor som gått igenom samma sak att det är okej att vara ledsen, och de inte är ensamma. Det är ett otroligt stigmatiserat ämne, trots att det är så vanligt.

Tashas låtar "Interlude" och "Mannen jalla" har över 100 000 spelningar vardera på Spotify. Snart ska hon släppa en EP som ska heta Kenya, precis som hennes barn skulle ha hetat. Men sedan vill hon jobba på ett lite annorlunda sound.

– Jag vill bli lite mjukare, mer personlig. Jag älskar mina första låtar men de är lite mer "kaxig tjej med attityd". Jag känner att jag är på en annan väg i livet nu. Jag vill hitta ett större djup.

Tasha17k

Namn: Natasha Kwick

Ålder: 19

Uppväxt: Rinkeby

Bor: Liljeholmen

Gör: Rappare

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, fästmannen Sebastian

Aktuell: I SVT-serien "Tasha17K" på SVT Play

Tasha17k på SVT Play

Serien "Tasha17k" spelades in under ett år av Tashas liv, och finns i sex avsnitt på SVT Play. Där får man följa henne på resan mot den stora drömmen: att kunna leva på sin musik. Men många saker händer på vägen.

Stockholm Direkt