UTVALD. Som en av fem personer av runt 250 bidrag blev Håkan topplacerad i Snapsvise-SM och får nu representera Sverige i en landskamp mot Finland Foto: Anders Ekström

Tävlar om bästa snapsvisan

I november kommer sollentunabon Håkan Holmquist göra sin fjärde landskamp för Sverige. I Helsingfors kommer nämligen Sverige att göra upp med finländarna om vem som är bäst på snapsvisor.

  • Publicerad 09:00, 13 nov 2014

Det hela började på det traditionsfyllda kårlivet på KTH där sången ständigt var på tapeten. På de så kallade sittningarna förde Håkan och hans studiekamrater den svenska kulturen vidare genom snapsvisor och spex. Håkan Holmquist fortsatte sedan att sjunga i körer och när han skulle fylla 30 gjorde han och en kompis ett sånghäfte med bara nyskrivna låtar.
– Grejen med snapsvisor är att ha en kul text på en känd melodi som folk fattar fort, säger Håkan Holmquist, 49. Sverige är unika med vårt sjungande och det är en fin tradition. Det gör mig glad.
Tio år senare var det dags igen då han och kompisen Ulf firade 40 år. Ulf hade tidigare varit med i Snapsvise-SM och tyckte att även vännen Håkan skulle ställa upp. Ett bidrag skickades in, blev antaget och Håkan vann som debutant silvret. Det medförde även en landslagsplats och de kommande åren deltog Håkan i ytterligare tre mästerskap på raken och fick även tävla för landslaget.
– Jag har blivit tvåa och bäste svensk två gånger. Men jag fick stryk av en finländare båda gångerna, berättar sollentunabon Håkan Holmquist.
Landskamperna avgörs en gång per år och motståndare är det svenskfinska sällskapet. Varje landslag har fem deltagare som kvalificerar sig genom en inhemsk tävling och i november åker Sverige över till Helsingfors för att hem guldet.
– Det är en mycket rolig konstform. Man måste vara kort och ha en poäng. Det blir socialt och roligare i samband med drickande och inte bara vulgärt. Sverige vann sist och det kommer bli tufft i år. Men vi kommer med ett starkt och rutinerat lag.
Vilken är din favorit bland alla snapsvisor?
– Det finns massor, men ”Helan går” är fantastisk eftersom alla kan den. En otroligt bra isbrytare. Snapsvisor blir som arvegods och det är riktigt kul att skriva dem. Det är även riktigt roligt när andra sjunger mina snapsvisor, säger Håkan Holmquist.

Relaterad information

Håkan Holmquist och snapsvisor

Håkans favoriter:
Snapsvisa: ”Helan går”
Snaps: OP Andersson
Mat till snaps: Sill
När snapsvisan passar bäst: Kräftskivan
 
Årets snapsvisa 2014:
Avgörs varje år på Spritmuseet i Stockholm
Brukar vara runt 250 bidrag som skickas in och tio bidrag väljs ut av juryn.
Måste vara nyskrivna snapsvisor.
En jury om fyra personer väljer ut vinnarna. I årets jury deltog bland annat sångerskan Louise Hoffsten.
De fem bäst placerade bildar landslaget som varje år tävlar mot Finland i en årlig landskamp.
Årets vinnare blev Peter Thurell från Danderyd. Håkan Holmquist blev delad fyra.
 
Håkans bidrag:
ALLT SUGER FETT
Melodi.: Raska fötter springa tripp, tripp, tripp
 
Nu för tiden, rätt och slätt slätt slätt
suger allt och alla fett fett fett.
Själv så är jag rund och fin
för jag dricker brännevin
och det suger inte!
Namn: Håkan Holmquist
Ålder: 49 år
Yrke: Copywriter/Strateg
Bor: Töjnan, Sollentuna
Aktuell: Tävlar för Sverige i en Snapsviselandskamp mot Finland.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37