Taxi Enköping överklagar Enköpings kommuns upphandling av taxitjänster. Foto: Mostphotos

Taxi Enköping överklagar beslut

Arboga Taxi vann uppdraget för färdtjänst i Enköping. Nu överklagar Taxi Enköping det beslutet. – Arboga Taxi ligger fyra miljoner under oss och jag förstår inte hur de ska kunna räkna hem det, säger Anders Gustavsson, vd på Taxi Enköping.

  • Publicerad 09:39, 7 apr 2017

Priset höjdes med 23 procent i ett hemligt avtal som inte diariefördes.

Ena Håbo-tidningen berättade i förra numret hur kommunen använder taxiresor för särskild skolskjuts, färdtjänst och resor till dagverksamhet och att Arboga Taxi nu skulle ta över efter Taxi Exact.

– Arboga Taxi vann upphandlingen. De vann eftersom de lämnade det mest fördelaktiga budet bland de bolag som klarade kraven i upphandlingen. Det är ett väletablerat bolag som har kört flera liknande uppdrag tidigare, sa Agneta svensk, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen till Enköping kommuns hemsida.

Sista ordet är dock inte sagt i frågan. I onsdags lämnade Taxi Enköping in en ansökan om överprövning till förvaltningsrätten i Uppsala. De hävdar att budet som Arboga Taxi har lagt är alldeles för lågt.

– Vi hävdar att med de villkoren och till de pengarna så går det här inte att räkna hem, säger Anders Gustavsson.

Enligt Gustavsson är det bud som Arboga Taxi lämnat lägre än det som Taxi Exact la för sex år sedan.

– Redan efter fem veckor gjordes det avtalet om. Priset höjdes med 23 procent i ett hemligt avtal som inte diariefördes.

Hur känner du till det avtalet?

Efter fyra år begärde jag ut fakturaspecifikationer. Om avtalet gjordes muntligt eller skriftligt vet jag inte. Kommunen hävdar att de inte hittar det påskrivna avtalet, men det diariefördes aldrig så där är det hemligt. 

Agneta Svensk kommenterar:

– Det där har konkurrensverket redan tittat på, jag har inga övriga kommentarer.

Taxi Enköping var trea i upphandlingen och de har även överklagat tvåan Eklundshof Taxi AB:s bud, men där handlar det om att Taxi Enköping anser att bolaget inte uppfyller de obligatoriska kvalificeringskraven.

– Jag är lite osäker på att vinna eftersom det inte finns något prejudikat, säger Anders Gustavsson.

Agneta Svensk har tagit del av överprövningen.

– Jag har inga kommentarer, nu får det rättsliga ha sin gång, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33