Foto: Henrik Lindstedt

Taxichaffisen med nattvandring som hobby

Han har det som hobby, medan andra föräldrar är för trötta. Han dyker alltid upp. Oavsett väder och hur många timmar han suttit i taxin. Zuhair Kajarzadeh är pappan, taxichauffören, nattvandraren och fotbollsledaren från Masmo.

  • Publicerad 14:51, 24 nov 2017

Han är en sån person. Oavsett vad har han varit ute och vandrat. Till och med på nyårsafton. Till kvart i tolv!

Zuhair Kajarzadeh går längs med sidlinjen på Vårbyparkens bollplan. Året är 2012 och hans son har precis börjat spela för Wårby united. Idag är det träning. Några föräldrar sitter vid sidan av och stirrar ner i sina telefoner. Zuhair går förbi dem och bort mot tränarna Micke och Daniel för att lyssna på vad de säger till barnen.

– Jag tänkte nej, istället för att sitta med mobilen eller snacka med andra föräldrar kan jag vara med barnen och förklara för dem, säger Zuhair Kajarzadeh, som själv är gammal fotbollsspelare.

Några veckor senare blev han lagledare och har sedan dess varit en vital del av klubben.

– Han gör det helhjärtat. Han dyker alltid upp. Han kommer med material, skjutsar spelarna och är en bestämd och godhjärtad ledare, säger Mikael Johansson, ordförande för Wårby united.

Nattvandrar som hobby

Zuhair är pappa till två barn, 16 och 20 år, och kör taxi mer än 40 timmar i veckan. Utöver det är han fotbollsledare för Wårby united och har nattvandrat i Masmo varje fredag och lördag i ett år.

– Han är en sån person. Oavsett vad har han varit ute och vandrat. Till och med på nyårsafton. Till kvart i tolv! säger hans nattvandrarkollega Habib Iddrisu.

Sedan nattvandringen började har Zuhair gått ner 20 kilo i vikt. Andra kan ha svårt att förstå hur han finner tid och energi. Men för Zuhair är det inga konstigheter.

Foto: Henrik Lindstedt

– Så länge man har energi så hinner man. Det finns folk som har andra hobbys, men mina är fotboll och nattvandring. 

Masmo har blivit tryggare det senaste året, tycker nattvandrarna. De ungdomar som förut hade en fientlig inställning hälsar idag glatt och ger dem en kram.

– Mina barn går inte ut när det är mörkt, men jag vill att det ska vara bra och tryggt även för andras barn. 

Älskad taxichaffis

Det dinglar religiösa symboler från backspegeln. En judisk, en muslimsk och en kristen.

– För mig spelar religionen ingen roll, alla är människor, förklarar han som själv är muslim.

Från mobilen på instrumentbrädan lyser kundernas uppskattning med idel fyror och femmor. Han började köra via taxi-appen Uber för fyra veckor sedan, men redan har han hunnit få 224 bedömningar med ett snittbetyg på 4,52 av 5 möjliga.

– Ring mig om du behöver skjuts, ropar Zuhair innan han hoppar in i bilen och kör iväg.

Nomineringen

"Anledningen till att jag har valt att nominera Zuhair Kajarzadeh som eldsjäl är eftersom att han ägnar väldigt mycket tid åt att alla i Masmo ska ha det så tryggt som möjligt varje helg när han nattvandrar samtidigt är han en väldigt omtyckt tränare för den lokala klubben Wårby United. En man på sina bästa dagar som verkligen brinner för att hjälpa både ungdomar och äldre i vardagen."

Hobby. Att göra Masmo tryggt är en hobby för Zuhair. Foto: Henrik Lindstedt

Årets eldsjäl på Röda linjen 2017

Under några veckor har alla haft möjlighet att nominera någon som är verksam i området till priset. En jury har sedan gått igenom de nomineringar som kommit in och valt ut sex finalister.

Den här veckan presenterar vi de tre första. Resterande finalister presenteras nästa vecka. Efter det är det din tur att rösta – vem förtjänar det ärofyllda priset?

Måndag 4 december startar omröstningnen på www.eldsjal.mitt127.se.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Prisutdelning för Årets eldsjäl kommer ske under Mitt 127:s vinterfestival i Skärholmen.

Röda Linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och SkärholmenDirekt, BotkyrkaDirekt och HuddingeDirekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.