Sparkrav. Hela Kulturskolan ses över i år. Redan nu tas teater för sexåringar i Hägerstensåsen bort. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Teater för skolbarn dras in efter sparkrav

Kulturskolans teater för de yngsta eleverna på Hägerstensåsens skola slopas. “För resurskrävande” anser Kulturskolan som står inför bistra sparkrav.

  • Publicerad 16:27, 8 jan 2019

När kulturförvaltningen i år ska klara den grönblåa majoritetens besparing på hela 45 miljoner måste tjänster bort och Kulturskolans utbud ses över.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

En kurs som försvinner redan nu är “Kulturmix”, som hållits för sexåringar på Hägerstensåsens skola.

Att kursen krävt två lärare, en sång- och en teaterpedagog, är ett skäl till att den tas bort, enligt enhetschefen på Kulturskolan Sebastian Printz.

– Dessutom har barnen varit tvungna att hämtas och lämnas på skolan av vår personal. Det är inte så det ska fungera, men det har varit en gammal tradition som funnits i Hägerstensåsen men jag vet inget annat ställe där det är så, säger Sebastian Printz.

Lärare används "mer effektivt"

Under hösten har ett 50-tal sexåringar från skolan gått teaterkursen och Sebastian Printz uppskattar att lika många hade gått under våren om “Kulturmix” funnits kvar.

Kursens lärare sägs inte upp utan ska undervisa andra elever och användas mer effektivt.

Facket kritiserar nedskärningar i Kulturskolan

Sexåringarna i Åsen är istället välkomna till andra kurser som Kulturskolan ordnar, menar Sebastian Printz.

– Men vi kommer inte ha just den här teaterformen via skolan. Det är klart att det varit en fin verksamhet och att det är tråkigt men utbudet förändras hela tiden, säger han.

Inget nytt kontrakt för teaterscen

Hur det ska gå för hela Kulturskolans teaterverksamheten med 200 barn i Hägerstensåsen är fortfarande inte klart.

Staden, som är hyresvärd, vill höja hyran för lokalen rejält och något nytt hyresavtal med Kulturskolan finns fortfarande inte. Trots det är planen att ha kvar teaterlokalen här, som minst under våren, uppger Sebastian Printz.