Flera betydelser. Namnet Sláva kommer från en sång som fanns med i en av teatergruppens första uppsättningar. Det kan betyda allt från fest till tomte. "Många hör av sig och undrar om vår julkonsert blir av, och det blir den, men med färre platser", säger Maria af Klintberg. Foto: Johannes Liljeson

Teater Sláva släpper matigt höstprogram

Nu släpper den Huddingebaserade Teater Slávas ensemble ett höstprogram som rymmer dans, musik, cirkus och clownteater för både vuxna och barn.

  • Publicerad 15:30, 4 sep 2020

Den fria teatergruppen Teater Sláva välkomnar publik igen, i Tonsalen intill Huddinge centrum där de hållit till i 16 år. Ivern är stor när de förbereder ett fullspäckat höstprogram.

– Vi ser så fram emot att träffa publiken. Teatern här ekar lite tom. Normalt har vi en sådan otrolig feststämning här, så jag ser fram emot att teatern ska få tillbaka sitt inre liv, hjärtat och blodet som rumlar, säger teaterchefen Maria af Klintberg.

Under våren och sommaren har teatergruppen hållit igång utomhus. De har spelat på äldreboenden, skolor och LSS-boenden. Nu väntar ett mångfacetterat schema i Tonsalen, som erbjuder något för både vuxna och barn.

– Det blir ett typiskt Teater Sláva-program. Vi utgår från det vi gör själva, inspirerade av all möjlig slags scenkonst: av folkliga former och dansteater, asiatiska scenkonstformer, improvisationsteater. Och dotterbolaget har tagit fram en clownföreställning för vuxna, säger Maria af Klintberg.

– För de små har vi allt från dockteater till cirkus.

Så ska det bli tryggt

För att besökarna ska vara trygga har teatern rejält dragit ned på biljettantalet och värdinnor kommer att hjälpa folk att komma på plats i salen. Kaféet håller stängt, men dricka finns att köpa i kassan. Och för de som redan tänker på julen har Maria af Klintberg goda nyheter.

– Julkonserten blir av! Och barngrupperna får vi tillbaka men vi håller halt med kören. I vår kör man rör sig med hela kroppen, och vi vill inte kompromissa med det fysiska, nära, ljuvligt svettiga som är vår kör, utan hoppas komma igång efter årsskiftet.