Teaterföreställning tar upp klimatet

Sportlovet står för dörren. För den som blir kvar i någon av våra två kommuner händer det massor av saker.

  • Publicerad 10:54, 17 feb 2020

Man ska verkligen känna i kroppen att man är med på resan

”Vart tog min Igloo vägen?” Så heter föreställningen som Boulevardteatern sätter upp på stora scenen i kulturhuset i Upplands-Bro. Där berättas historien om Oolik, som beskrivs som en helt vanlig flicka som ger sig ut på ett ovanligt äventyr. En dag när hon sitter i sin igloo börjar det droppa på hennes huvud. Håller hennes igloo på att smälta? Det hela tar, som många säkert kan gissa sig till, avstamp i de klimatförändringar som är så avgörande för vår framtid.

– Ja, helt tydligt och klart. Den här flickan i familjen bestämmer sig för att ge sig ut på en lång resa. Hon förstår inte vad det är som händer. Under resans gång träffar hon bland annat på en ren som försöker krafsa mat ur marken och en valross som inte kan fånga fisk längre eftersom det inte finns några isflak, berättar regissören Roger Westberg.

På scenen kommer skådespelarna Isabell Ström och Elinne Leandersson få sällskap, skulle man kanske kunna säga, av musik och av ljus.

– Det är en väldigt vacker ljussättning som ger en liten känsla av norrsken. Musiken är dragspel och är ackompanjerande, säger Roger Westberg.

Det hela utspelar sig dessutom på det påhittade språket igloo-iska”, ett låtsasspråk, vilket gör att föreställningen är tillgänglig för alla. Det gäller såväl hörande som icke-hörande. Föreställningen äger rum med publiken runtom sittandes i en igloo av tyg.

– Den är interaktiv. Man ska verkligen känna i kroppen att man är med på resan. Den är publikdeltagande på ett vänligt sätt.

– Det är en jätteviktig fråga och det finns hopp i berättelsen. Hopp och humor, säger regissören.

Föreställningen går av stapeln torsdagen den 27 februari klockan 11.00 och håller på i femtio minuter. Det är gratis inträde.

I Håbo börjar sportlovet en vecka tidigare och där är det också fullt med aktiviteter och kanske är det dags att inviga Fritidsbanken där det går bra att låna utrustning helt gratis. I Upplands-Bro börjar sportlovet en vecka senare och förutom teaterföreställning är det bland annat gratisbio på Ekhammarscenen den 25 respektive 26 februari.

Sportlov

Sportlovet i Håbo börjar måndagen den 17 februari och håller på till fredagen den 21 februari.

Sportlovet i Upplands-Bro börjar måndagen den 24 februari och håller på till fredagen 28 februari.

Information om vad som händer hittar ni främst på kommunernas hemsidor: habo.se samt upplands-bro.se

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt