Grundarna. Petter Olsson, Natalie de Brun Skantz och Robin Lee. Foto: Claudio Britos

Tech-bönder intar industriområde i Huddinge

De satte första sådden i december och nu i januari är det dags för första skörden – mitt i centrala Huddinge. ”Framtidens matproduktion” håller på att växa fram i det gamla industriområdet en kort promenad från centrum.

  • Publicerad 20:00, 29 jan 2019

I centrala Huddinge går några bönder från Stockholm och väntar på första skörden. De håller till i en gammal maskinhall i Storängens industriområde där de har snickrat ihop sin egen moderna åker: Stora stålställningar med plastbehållare i flera våningar. Varje rad lyses upp av små lysdioder i olika färger. Det ser lite ut som belysningen på ett tivoli.

– Jag tror att det här kommer vara en självklar del av morgondagens matproduktion. Vi hade aldrig kunnat ha en odling i centrala Huddinge på ett ekonomiskt försvarbart sätt om vi inte hade odlat vertikalt. Det hade krävt jättestora ytor, säger företagets vd Robin Lee.

Startade i en källare på 40 kvadrat

Grönska startade för fyra år sedan i en 40 kvadratmeter stor källare i Hammarbyhöjden. Fröet till deras verksamhet såddes när de gamla kompisarna Robin Lee och Petter Olsson hittade en artikel om vertikala odlingar i det tätbefolkade Japan.

På annat håll gick ekonomen Natalie de Brun Skantz i liknande tankar. Ett par gemensamma vänner såg snart kopplingen och sammanförde de tre och resten är ja... historia.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men med planer att växa till ett internationellt företag fick de snart börja se sig om efter nya lokaler. Då föll lotten på Huddinge.

I dagsläget odlar de huvudsakligen grönt, som sallader och olika örter som basilika och timjan.

– Vi vill gärna börja odla annat och testodlar hela tiden. Framöver kanske vi kommer producera tomater och jordgubbar också.

Krukor i organiskt material

Den 36-åriga arkitekten Robin Lee, visar runt i den 800 kvadratmeter stora lokalen. Han ger oss en rundtur från ax till fullvuxen ört – från maskinen som fördelar jord i krukorna av organiskt material till det löpande band som rullar dem vidare till en frömaskin till groddningsrummet och slutligen de höga vertikala ställningarna.

– Vi är närodlade, yteffektiva och kan på så sätt ligga mycket närmre städer. Därmed kan vi också kapa alla längre varutransporter, förklarar han.

Grönska siktar på att i alla led minska företagets miljöpåverkan. De har till exempel fått stöd av Jordbruksverket och experter från Sveriges lantbruksuniversitet för att optimera deras cirkulära vattensystem.

Arkitekten. Med bakgrund som arkitekt tycker Grönskas vd Robin Lee om att rita alla system på egen hand. Foto: Claudio Britos

– Ingenting hamnar i avloppet så vi bidrar inte till övergödning, istället återanvänds näringsämnena i produktionen, säger Robin Lee.

Vertikala odlingar i gamla lagerlokaler i närheten av storstäder är inte helt nytt, men fortfarande en relativt ung industri i Sverige.

– Det finns i hela världen och är särskilt poppis i Japan och USA. Men jag kan inte fatta att det inte har kommit längre i Sverige. Sverige behöver det här. I dag har vi en ganska liten inhemsk matproduktion och kalla, mörka förhållanden, säger Robin Lee.

”Gårdsförsäljning vore kul”

Än så länge kan Huddingeborna bara ta del av det lilaaktiga sken som letar sig ut ur lokalen till gatan. Men förhoppningen är att lokala matbutiker snart ska sälja de närodlade grönsakerna.

– Vi har fler intressanta grossister som grannar så det vore kul om vi kunde fixa en gemensam gårdsförsäljning eller liknande någon dag.

Vertikal odling

Medan världen får att fler invånare och klimatförändringarnas utmaningar blir allt mer pressande har efterfrågan på smarta lösningar växt. Vertikala odlingar är ett sätt att försöka möta de utmaningarna.

Odlingar i flera våningar på höjden har möjliggjort kommersiella odlingar inne i och utanför städer eftersom man behöver mindre ytor och därmed kan minska kostnaderna.

Konstgjort ljus från Led-dioder möjliggör också odling året om även i länder som Sverige.

Visa merVisa mindre