Interaktion. I Lockdown Stockholms sändning kan publiken själva deltaga via ett chattrum. Här har festreportern lyckats nästla sig in i bild. Foto: lexander kuronen och Youtube

Techno, soul och garagedans: Så firar man fredag i karantän

Corona slår hårt mot stadens uteliv, men festandet fortsätter ändå – i cyberspace. Vår isolerade festreporter Alexander Kuronen har provat på nymodigheten att klubba hemma.

  • Publicerad 15:19, 3 apr 2020

Gin och tonic. Karantänfesten inleds med stil på den gallerförsedda balkongen. Foto: Alexander Kuronen

Skål. Efter fotograferingen blev det för kallt att stå ute. Foto: Alexander Kuronen

19.00: Start med Gyllings Mosquito DJ Session

Fredagens klubbrunda börjar i ett garage i Stocksund. Där har radio-, teve- och dj-legendaren Thomas Gylling byggt upp en studio med tyger och lampor utifrån devisen ”man tager vad man haver”.

– Situationen är sådan i mitt fall att jag känner att det behövs fler teve- och radioröster som peppar och uppmuntrar till solidaritet, säger han om tilltaget.

Sändningen görs via Facebook och Instagram. Det hela känns lite som ett avsnitt av kultprogrammet Mosquito, fast utan datoranimationer. Gylling går loss på diverse slagverk, viftar med en Spindelmannenleksak och talar då och då om att ”boosta energi” i dessa svåra tider. Allt till tonerna av afrobeat, reggaeton och dancehall.

Thomas själv tycker att dessa lågbudgetsändningar påminner om de produktioner han gjorde för ZTV på 90-talet.

Den totala friheten och att kunna spela ”vad som helst med fingertoppskänsla” är ett av skälen till att han diggar det mobiltelefon- och laptopbaserade konceptet.

– Jag spelar direkt från hjärtat och ser direkt reaktioner i form av de kommentarer som folk skriver och hur de taggar.

Av kommentarerna att döma vill publiken ha mer av musiken och solidaritetsuppmaningarna. I slutet av fredagens sändning ger Gylling dem ett glädjande besked: det blir fler.

Fredagskänsla. Thomas Gylling höjer sitt glas åt publiken som denna kväll finns i bl.a. Sverige, Chile, Kroatien, Danmark och Uruguay. Foto: Alexander Kuronen

20.15: Soul Train Stockholm Digital Disco Party

Kvällens karantänmiddag – pizza levererad till dörren – inmundigas till tonerna av klubb nummer två. Bakom dj-båset står Maritza Pavlov och Anders Müller; hon i glittrigt guldfodral, han i hatt.

I den här studion är det mindre snack än i Gyllings garage. Låtarna sammanfogas i stället med rutinerade övergångar och vips har Tina Charles förvandlats till Stevie Wonder.

– Jag törs påstå att vi garanterat har bland det bästa ljudet man kan ha i de här sammanhangen, säger Müller.

Ögat ska också ha sitt. Plötsligt trollar bildproducenten fram ett par bubblande champagneglas i rutan, men trots den lyxiga prägeln är onlineklubben gratis att ta del av. Den som vill kan dock visa uppskattning via Swish.

Att som i vanliga fall hålla till på Sturecompagniet går som bekant inte längre och enligt Müller innebär pandemin en ”totalkris” för klubbarrangörerna.

– Det är fruktansvärt men jag tror att när det väl släpper kommer det att vara fruktansvärt mycket folk ute. Det får inte ta för lång tid bara.

Samtidigt gläds han åt alla glada sms och mejl. Och åt att få hålla på.

– Att stå i studion och garva, göra armbågsklappen och känna att vi har ett liv känns kul. Man gör något för folk och det är jätteviktigt.

Middagsleverans. Grannen och kollegan Anton Kyhlbäck assisterar den av karantän begränsade festreportern. Foto: Alexander Kuronen

Matdags. Med stadens kanske bästa soulanläggning i ryggen inmundigas fredagspizzan. Foto: Alexander Kuronen

21.30: Youtubeklubben Lockdown Stockholm

Via en Youtube-länk glider jag in på nästa klubb som är förlagd till Slaktkyrkan. Precis som i fallen Mosquito och Soul Train är lokalen tom på besökare; endast musiker och tekniker äga tillträde.

Inte heller är technon som spelas här något som rimligen faller alla i smaken. Men frågan är om inte fenomenet med strömmade klubbar bidrar till att fler får upp ögonen för den här musiken.

–  Till exempel såg vi en liten flicka som var med sina föräldrar. Hon dansade jättemycket hela kvällen, säger Johannes Drakenberg.

Han och med arrangören Rickard Svensson håller koll på festdeltagarna via videochatt-appen Zoom. Glada technofans med balla kepsar och solglasögon filmar sig själva när de ger järnet till dj:er som Benjamin Mull och Billie Jo.

Har man tur får man också synas i Youtube-sändningen som med sina 14 kameror går att likna vid en melodifestivalproduktion.

– Det är alltid roligare att titta på folk som har roligt och är glada i ansiktet, men har vi väldigt många klipp och olika vinklar blir det fortfarande intressant. Vi testade en drönare förra gången och i kväll testar vi en 360-kamera, säger Rickard.

Med sådan uppfinningsrikedom är det inte konstigt att flera av kvällens arrangörer tror att onlineklubbar är något mer än bara ett slags nödsyssla i karantäntider. Snarare början på en ny sorts festande.