Rasade. Tegel från skolmatsalens vägg rasade plötsligt ner. Många barn tyckte att det lät som en jordbävning. Foto: Privat

Tegelvägg rasade på skolgård

Tegel från en vägg på Tallidsskolan rasade ner under torsdagsförmiddagen. Varken elever eller personal kom till skada. Nu ska skolans byggnader undersökas.

  • Publicerad 16:58, 29 nov 2018

Det var under förmiddagen under torsdagen, strax efter klockan elva, som tegel från skolmatsalens vägg plötsligt rasade ner på skolgården med ett brak samtidigt som barn och personal lunchade inne i matsalen.

– De undrade förstås vad det var. Det small till ordentligt, många undrade om det var en jordbävning, säger Eva Udo, rektor på Tallidsskolan i Fittja.

Hade tur att barn inte var ute

Inga personer kom till skada, berättar hon. Några barn var på väg ut på rast, men de fick gå in igen och de elever och personal som var på lunch fick äta sin lunch inne i klassrummen istället.

– Vi hade tur, hade det hänt 20 minuter senare skulle det ha varit många barn ute på skolgården, säger hon.

Inspekterade byggnaderna

Under dagen har tekniska förvaltningen gjort en inspektion av byggnaderna. De kunde konstatera att det var fasaden som rasat, ingen bärande konstruktion. Händelsen kommer inte att påverka skolans verksamhet, enligt Eva Udo.

– Det är inget problem att vistas i matsalen enligt tekniska förvaltningen eftersom det bara är fasaden som rasat, så vi äter där som vanligt imorgon. Men det var en obehaglig upplevelse för både barn och personal, säger hon.

Hittade ett fel

Under inspektionen upptäcktes dock ett problem med fasaden på ytterligare en vägg. Båda väggarna har nu plastats in och spärrats av med byggstängsel. Men enligt Eva Udo är det på en liten del av skolgården, så det kommer att gå att leka utomhus som vanligt.

Under fredagen ska en konstruktör gå igenom skolbyggnaderna ytterligare. Inom kort kommer en ny fasad av träpanel sättas upp istället för tegel.

En anhörig till ett barn på skolan tycker att händelsen är obehaglig och undrar om kommunen verkligen inspekterar de gamla skolbyggnaderna tillräckligt ofta.

– Detta kunde nog ha förhindrats med en ordentlig inspektion av en så gammal byggnad. Det är det här resurser ska gå till, att garantera en säker byggnad för barnen, säger hon.

Tekniska förvaltningens inspektörer var på plats under dagen för att undersöka byggnaderna. Foto: Privat

Istället för tegel ska träpanel sättas upp. Foto: Privat.

Många tyckte att det lät som en jordbävning när väggen rasade. Foto: Privat

Händelsen påverkar inte verksamheten under morgondagen. Foto: Privat