Foto: Claudio Britos

Teknikskola för barn läggs ner

Den kommunala teknikskolan där barn lär sig teknik genom pyssel och experiment, KomTek, läggs ner när kultur- och fritidsnämnden ska spara pengar. Men nu protesterar en grupp mammor mot beslutet. "De verkar inte förstå vad de lägger ner."

  • Publicerad 12:32, 15 nov 2018

– Titta Katarina, den snurrar inte!

Ellen Björing, 6, håller fram sitt lyckohjul till Katarina Ranung, pedagog på KomTek. Katarina får rycka in och hjälpa henne att klippa till hjulet så att det snurrar när Ellen trycker på den röda knappen som är kopplad till ett batteri.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ellen, som går sin första termin här, ger fritidskursen i teknik inne på Xenter bra betyg.

– Det är kul, man lära sig att löda och man får veta saker om maskiner. Och man kan bygga maskiner, säger hon och visar sitt snurrande lyckohjul som man kan vinna chokladpengar på.

Det här blir den sista kursen hon går på här. När kultur- och fritidsnämnden ska spara in två procent av sin budget har man beslutat att lägga ner KomTek. En besparing på två miljoner kronor.

”Konstigt beslut”

Ett konstigt och tråkigt beslut, tycker Eva Kärki, en av mammorna som organiserat sig i protestgruppen Rädda KomTek. Hennes son William har ägnat kvällen åt att programmera en robot.

– Det här är hans bästa dag i veckan, så han är ju ledsen nu. Alla barn är inte intresserade av sport eller att hålla på med kultur. Vad ska de göra nu? Närmsta KomTek är i Järfälla.

Gruppen har skrivit debattartiklar i lokaltidningen och har också fått till ett möte med lokalpolitiker om nedläggningen, där bland annat Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ytterst ansvarig för beslutet, var med.

Feltänkt av politikerna

Att lägga ner en verksamhet som lär barn om teknik och naturvetenskap är otidsenligt och feltänkt, tycker Katarina Nywall, med två barn i KomTek.

– Det är ju viktigare än någonsin att väcka teknikintresset hos barn. Det är med tekniken och naturvetenskapen som vi löser de utmaningar som samhället står inför med miljöproblem till exempel.

En orsak till att KomTek läggs ner är att Xenter sagt upp deras lokaler. En flytt skulle ge ökade kostnader för verksamheten som redan idag är dyr i förhållande till hur många barn som nås, enligt kultur- och fritidsnämndens beslutsunderlag.

– Det är en mycket bra verksamhet men förhållandevis få barn som får ta del av den och det är ett bekymmer, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Förening tar över

Han säger att man hittat ett sätt att ha kvar teknikkurserna för barn genom att ABF Botkyrka-Salem ska ta över utrustningen och hålla dem för 150 000 kronor per år.

– Idag når man få i norra Botkyrka, ABF finns i flera kommundelar och kommer kunna nå bredare grupper. De tittar bland annat på att vara mobila, jag tror det blir en bra lösning, säger Robert Aslan.

Men hur når man fler genom att minska budgeten, undrar mammorna i Rädda KomTek som är skeptiska till att föreningen ska kunna ersätta teknikskolan.

– Det får man ingen utbildad pedagog för. Och kommunen satsar ju 161 miljoner extra på idrotten i år, samtidigt som man måste spara två miljoner på KomTek, det känns konstigt, säger Eva Kärki.

"Vet inte vad de lägger ner"

I kurserna deltar 200 barn mellan 6 och 16 år om året. Men KomTek når uppemot 2 400, enligt pedagogen Katarina Ranung. Under året är hon ute på skolor, bibliotek och utbildar lärare och elever och har aktiviteter på loven. Politikerna verkar inte veta vad de lägger ner, tycker mammorna.

Och skoluppdraget försvinner, men Robert Aslan säger att efterfrågan varit låg från utbildningsförvaltningen.

Känslosamt avsked

Lektionen är slut. Ellen Björing är glad att hennes lyckohjul är klart sånär som på några färgglada fjädrar. För pedagogen Katarina Ranung, som jobbat på KomTek sedan det startade 2008, blir det ett känslosamt terminsavslut.

– Tack för den här tiden! Vi får se vad som händer framöver, vi kanske återuppstår på något sätt, säger hon till barnen och föräldrarna på plats innan hon går runt och ger sina elever en kram.

LADDA NER VÅR APPIphone eller Android

Hjulpyssel. Ellen Björing, 6, lägger sista handen på sitt tivolihjul som hon byggt under kursen. "Min mamma ska få testa det först. Jag tror att man ska vinna chokladpengar", berättar hon. Foto: Claudio Britos

Behövs. KomTek handlar om att försörja det svenska samhället med teknisk och naturvetenskaplig kompetens, menar Eva Kärki, närmast i bild. Foto: Claudio Britos

Robotprogrammering. Kursdeltagaren Vilfred Lindgren visar en robot som han programmerat på KomTek. Foto: Claudio Britos

Sägs upp. Xenter säger upp lokalerna från årsskiftet och det blir för dyrt att hitta nya, menar kultur- och fritidsnämnden. Foto: Claudio Britos

Förening tar över

Robert Aslan (S) skriver i ett mail att han tycker att det är viktigt att stärka teknikintresset hos barn, men att man inte fått "effekt" för pengarna. Men säger att man hittat ett sätt att ha kvar teknikkurser för barn genom att ABF Botkyrka-Salem ska hålla dem för 150 000 kronor per år.

"Med utrustningen kan man ha likartade kurser och även nå bredare och fler barn och unga i kommunen. På så sätt kommer barnen som idag går kurserna kunna gå liknande kurser, vi kommer kunna nå till fler och vi får mer pang för pengarna", skriver han.

"Vet inte vad de lägger ner"

Men hur når man fler genom att minska budgeten, undrar mammorna i Rädda KomTek som är skeptiska till att föreningen ska kunna ersätta teknikskolan.

– Det får man ingen utbildad pedagog för. Och kommunen satsar ju 161 miljoner extra på idrotten i år, samtidigt som man måste spara två miljoner på KomTek, det känns konstigt, säger Eva Kärki, som menar att satsningen på teknik för barn är viktig för Sveriges framtida kompetensförsörjning.

I kurserna deltar 200 barn mellan 6 och 16 år om året. Men KomTek når uppemot 2400, enligt pedagogen Katarina Ranung. Under året är hon ute på skolor, bibliotek och utbildar lärare och elever och har aktiviteter på loven. Politikerna verkar inte veta vad de lägger ner, tycker mammorna.

Känslosamt avsked

Lektionen är slut. Ellen Björing är glad att hennes lyckohjul är klart sånär som på några färgglada fjädrar. För pedagogen Katarina Ranung, som jobbat på KomTek sedan det startade 2008, blir det ett känslosamt terminsavslut.

– Tack för den här tiden! Vi får se vad som händer framöver, vi kanske återuppstår på något sätt, säger hon till barnen och föräldrarna på plats innan hon går runt och ger sina elever en kram.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Teknikkurser på fritiden

KomTek har teknik- och designkurser för barn mellan 6 åch 16 år. Man stöttar också skolor i teknikämnet genom att utbilda pedagoger i teknik.

Idag håller verksamheten till i Xenter i Tumba, men till årsskiftet läggs den ner har kultur- och fritidsnämnden beslutat.

Istället ska ABF Botkyrka-Salem hålla teknikkurser till lägre kostnad för kommunen.