Teknisk renovering för halv miljard

Löwenströmska sjuk- huset har just genomgått en omfattande teknisk upprustning för 554 miljoner kronor. I förra veckan var ansvariga landstingspolitiker där för att titta på resultatet. – Vi skulle inte satsa en miljard kronor under en tioårsperiod på att rusta upp det här sjukhuset om vi inte tyckte att det var ett viktigt nav i vården, säger Paul Lindquist (M).

  • Publicerad 06:15, 8 jul 2017

Det mesta av den tekniska upprustningen av Löwet, som har pågått sedan 2013, sitter bakom väggarna och syns inte för vanliga
besökare.

Det handlar om vvs, el, brandsäkerhet, fläktrum, en ny reservkraftsbyggnad och att bygga om lokalerna för en bättre arbetsmiljö och vård.

– Denna byggnad är i tekniskt toppskick och är anpassad efter den vård som ska bedrivas här, säger Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.

Näst på tur står att renovera hissarna – och att rusta upp den rättspsykiatriska delen av sjukhuset.

– Behovet är identifierat men vi kan inte göra allting på en gång, säger Paul Lindquist.

Projektet har kostat 554 miljoner kronor, 74 miljoner kronor mer än beräknat, och har försenats med tre år. Men vårdverksamheten har kunnat pågå parallellt med bygget vilket i sig är en vinst, tycker både Paul Lindquist och hälso- och sjukvårds-landstingsrådet Anna Starbrink (L).

På frågan om hur landstinget ser på Löwets framtid lovar Anna Starbrink att landstinget satsar här i Väsby:

– Vi har under en lång period arbetat med projektet ”framtidens sjukvård” och då är de här sjukhusen utanför storsjukhusen viktiga. Inte minst Löwet, som innehåller en bredd av verksamheter. Vård av psykiatriska patienter och avancerad sjukvård i hemmet utgår härifrån. Ryggkirurgi, ögonverksamhet, säger hon och fortsätter:

– Vi vill absolut få hit fler vårdverksamheter, och vi vill ha ett bra vårdutbud här.

– Vi skulle inte satsa en miljard på att rusta upp det här sjukhuset om vi inte tyckte att det var ett viktigt nav i vården. Löwet är prioriterat, säger Paul Lindquist.

I stället för att klippa ett band för att markera den genomförda upprustningen genomfördes i stället en rundvandring på geriatriken, dialysen och i fläktrummet.

– Renoveringen uppskattar vi verkligen. Ytskikten och arbetsmiljön har blivit bättre och vi har fått mer svängrum, säger verksamhetschefen Elisabeth Norén där vi står utanför geriatriken.

På geriatriken, liksom dialysen, har det tillkommit många enkelrum. I de delade rummen har antalet patienter per rum minskats.

– Vi har fått mycket mer luft, förklarar Anna-Karin Hedén, biträdande chefssjuksköterska på dialysavdelningen. Mer luft runt patienterna, det är den avgörande skillnaden.

Detta förbättrar personalens arbetsmiljö och patienternas vårdmiljö och minskar risken för smittspridning.

Dessutom uppskattas renoveringen av ytskikten, med nya fräscha material och färger. På dialysen har det exempelvis satts upp glasväggar med stora blommönster. Ganska otypiskt för ett sjukhus.

– Vi är väldigt stolta över ytskikten, det är stort och luftigt, säger Anna-Karin Hedén. Det är lätt att bli hemmablind när man arbetar här, men när man får sådana här besök då folk säger ”vad fint här är!” så påminns man om det.

MER Löwets upprustning

Landstinget har de senaste tio åren lagt
cirka en miljard kronor på upprustningar av Löwenströmska sjuk-
huset.

Locum, ett bolag
helägt av landstinget, är fastighetsförvaltare och får i uppdrag att
genomföra upprustningarna.

Den senaste är en teknisk upprustning av bland annat vvs, el, fläktar och brandsäkerhet. Den skulle ha kostat 480 miljoner kronor och varit klar 2014 men
kostade i stället 554 miljoner kronor och har precis blivit klar. För-klaringen är att verksamheten inte har behövt stänga utan har kunnat pågå parallellt med renoveringen.

Näst på tur står
renovering av hissarna och upprustning av rättspsykiatriavdelningen. Den senare har dock ännu ej beslutats.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Cykelväg till Kairo kan vara klar till sommaren

Nyheter "En besvikelse att projektet försenats" Nu är arbetet med en gång- och cykelväg till Kairo i gång. Förhoppningen är att den ska vara klar till badsäsongen – men det har varit många hinder på vägen.torsdag 27/2 16:00

Åtta bilar i masskrock på E4 vid Upplands Väsby

Nyheter Mycket halt på torsdagsmorgonen Ett flertal bilar var inblandade i en krock på E4 vid Upplands Väsby på torsdagsmorgonen. Det var mycket halt på platsen.torsdag 27/2 7:42

Nej till kommunal hemtjänst i Upplands Väsby

Nyheter "Förenat med alltför stora kostnader" Det blir ingen hemtjänst i kommunal regi i Upplands Väsby. Det står klart sedan frågan väcktes på måndagens kommunfullmäktige.onsdag 26/2 16:00
Stockholm Direkt