Tekniska nämndhuset. På måndagskvällen fattade en majoritet i kommunfullmäktige beslutet att tegelkvarteret ska renoveras och till störst del behållas som kontor. Foto: Stockholms stad

Tekniska nämndhusets framtid avgjord

Det blev till slut ett avgörande om Tekniska nämndhuset på Kungsholmen. En majoritet i kommunfullmäktige har nu beslutat att renovera tegelkomplexet och fortsätta använda det som kommunala kontor.

  • Publicerad 19:40, 19 mar 2018

Frågan om Tekniska nämndhusets framtid har stötts och blötts i flera år. På måndagskvällen togs ärendet upp i kommunfullmäktige för tredje gången. Detta efter att den borgerliga oppositionen tidigare skickat det på återremiss.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den rödgrönrosa majoriteten får nu som den vill. Tegelkomplexet ska renoveras för en dryg miljard kronor för att kunna rymma cirka 1 400 moderna kommunala arbetsplatser, jämfört med dagens cirka 1 200.

– Vi sparar väldigt mycket pengar på det här. Det kostar väldigt mycket mer att bygga nytt än att renovera. Och vi frigör tre fastigheter som vi kan bygga bostäder i delar av, sa stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

M, L, C och KD som har velat använda hela Tekniska nämndhus-tomten till ett tusental nya bostäder och flytta arbetsplatserna till ett nytt hus i ytterstaden, fick ge sig.

Debatten var hård och de båda blocken var lika fast i sina respektive övertygelser som tidigare.

– Det är viktigt att vi som kommun flyttar jobb från innerstad till ytterstad. Det är en viktig symbolfråga och en viktig praktisk fråga, sa Karin Ernlund (C).

Joakim Larsson (M) lovade att komma tillbaka i ärendet – trots att mötet klubbade ett genomförandebeslut.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det här ska vi ändra på efter valet. För här ska bostäderna ligga. Punkt, sa Larsson.

Jan Valeskog kallade Larsson och den borgerliga hållningen för verklighetsfrånvänd.

– Ingen annan tror på er att det går att bygga i den utsträckning ni pratar om. Det finns en enorm osäkerhet. Ni är inte seriösa, sa Jan Valeskog (S).

Sverigedemokraterna valde att rösta med den rödgrönrosa majoriteten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm City öppnar i slutet av veckan

Nyheter Det värsta rulltrappshaveriet snart över 33 rulltrappor av de inspekterade rulltrapporna på Stockholm City är utan anmärkningar och i slutet av veckan kan stationen öppna igen efter att ha varit stängd en dryg vecka.måndag 23/7 9:19

Här kan Stockholm få nya badplatser

Nyheter Fyra nya kommunala bad är på gång För ett år sedan efterlyste staden förslag på nya badplatser i Stockholm via StockholmDirekt. Nu utreds fyra platser.måndag 23/7 7:30