Nöjda. Studenterna Samira Khoshbakht och Maria Forsman passerar de nya samkönade trafikljusen. De upplever att det nya inslaget gör Telefonplan tryggare. Foto: Elina Lundberg

Telefonplan har fått samkönade trafikljus

De dök upp vid Pride och är här för att stanna. Telefonplan är en av sex platser som nu permanent har fått samkönade trafikljus.

  • Publicerad 16:22, 9 sep 2020

Precis som tidigare år satte Stockholms stad upp samkönade trafikljus i samband med Pridefestivalen i början av augusti i år. Men istället för att bara byta linserna på Herr och Fru Gårman kring Östermalms IP, eftersom festivalen i år var digital, så spreds de nya ljusen ut över stan. Och till skillnad från tidigare så har de inte plockats ner bara för att Pride är över.

Därför har Telefonplan nu nya ljus vid övergångsställena runt tunnelbanestationen.

Det uppskattas av studenterna Samira Khoshbakht och Maria Forsman som går förbi här ofta på väg till och från Konstfack.

Kan sättas upp på fler ställen

– Att det är en symbol med två personer med klänning gör att det känns som att det kanske är lesbiskt par eller ett queer par. För tjejer och queers så tycker jag att det känns tryggare, säger Samira Khoshbakht.

Maria Forsman håller med och tycker trafikljusen dessutom sprider glädje.

– Jag tycker det är jättefint. Jag blev glad när jag såg det.

Enligt trafikkontoret har priset för tidigare omskyltningarna legat på drygt 30 000 kronor. Trafikborgarrådet har öppnat för att de samkönade trafikljusen kan bli fler.

"När vi successivt framöver köper in trafikljus hoppas jag att vi kan ha en mer brokig flora av varianter” har Daniel Helldén tidigare sagt till StockholmDirekt.

Foto: Elina Lundberg

Här sitter de nya trafikljusen

Telefonvägen – Mikrofonvägen    

Mäster Samuelsgatan vid Drottninggatan           

Hornsgatan vid Mariatorget                   

Ringvägen – Skansbrogatan                               

Norr Mälarstrand – Polhemsgatan                      

Karlavägen vid Nybrogatan      

Visa merVisa mindre