Daniel Eiderbäck och hans IK Tellus hoppas på storpublik på annandagen. Foto: Sacharias Källdén

Tellus skänker biljettintäkter till Hammarby

För Tellus bandy är den klassiska annandagsbandyn otroligt viktig. När storebror Hammarby står för motståndet rasslar pengarna in från "bortasupportrarna". Men i år har man valt att dela med sig av pengakakan.

  • Publicerad 16:30, 17 dec 2018

Sedan lilla IK Tellus från Midsommarkransen gick upp i högsta serien i bandy inför säsongen 2016/17 har stockholmsderbyna mot Hammarby varit en given publikfest med stor rivalitet. Hittills har Tellus mäktat med en oavgjord match men i övrigt har Bajen tagit hem segern.

Tellus vill bli Midsommarkransens lag igen

En extra krydda är så klart mötena på bandyns stora högtidsdag, annandag jul den 26 december. Då klubbarna delar på hemmaplanen Zinkensdamm så är det ur ett ekonomiskt perspektiv viktigt vilket lag som på pappret har "hemmaplan" för dagen. I år har turen kommit till Tellus, som normalt har som mest ett par hundra åskådare på sina matcher. Att annandagen är en viktig inkomstkälla är därför lätt att räkna ut.

I år har man dock valt en ny anmärkningsvärt solidarisk lösning. Då den större delen av publiken, som brukar kunna vara upp emot 6 000 personer, är hammarbyare så vill lillebrorsan Tellus ge en bit av kakan till motståndarna. Via en särskild länk kommer Bajenfansen kunna köpa en biljett där en viss procent av intäkten tillfaller Hammarby. "Som ett sätt att fylla läktarna och samtidigt hjälpa Hammarby ekonomiskt" skriver Tellus i ett pressmeddelande. Det är nämligen ingen hemlighet att Bajen har en ansträngd ekonomi.

– Vi har sedan länge ett mycket bra och nära samarbete med Hammarby och vi har ett gemensamt mål att skapa en riktigt bandyfest med fulla läktare på annandagen även i år, säger Daniel Eiderbäck från Tellus styrelse.

Klart: Ingen bärs på Zinkensdamm i vinter

Hur stor procent av biljettintäkten som hamnar hos Hammarby går man inte ut med officiellt. Men utöver biljett-dealen så låter Tellus även Hammarby hålla Zinkentältet öppet, där all försäljning av mat, dryck och fika tillfaller Bajen.

– Vi ser verkligen fram emot annandagen och en härlig folkfest, att vi dessutom kan göra en liten insats för Hammarby gör att det känns extra bra, säger Johan Lantz, ordförande i Tellus Bandy.

Tabelläget då? Jo, Hammarby är fortsatt bäst i stan. Tellus ligger sist i serien med endast 3 poäng inspelade medan Bajen placerar sig på en fjärdeplats med 18 poäng.

Inte bara Zinken! Här spelas annandagsbandy i länet

Södermalm

Tellus - Hammarby, 15.00, Zinkensdamms IP

Östermalm

Djurgården - Gustavsberg, 19.00, Östermalms IP

Solna

AIK - Kalix, 16.00, Bergshamra IP

Bajen Fans. Hammarbyfansen är i majoritet på Zinkensdamm. Foto: Mostphotos