Satsar på framtiden. ”Det finns de som väljer att bara ha kul under skoltiden. Men de kommer kanske ångra sig sen och undra varför de inte satsade lite mer de åren”, säger Antonio och Ali. Foto: Sara Ringström

TEMA. För macho för skolan? ”Killar är rädda för att be om hjälp”

Osäkerhet och en vilja att spela tuff gör att det går sämre för killar i skolan, tror högstadieeleverna Antonio och Ali.

  • Publicerad 16:05, 4 sep 2017

Jag är rädd för att säga fel, men jag vet inte varför.

– Jag var också en sån kille som stökade när jag var yngre. Men jag insåg att nu måste jag skärpa mig. Jag tänkte på hur min framtid skulle se ut om jag fortsatte stöka och då slutade jag, säger Antonio Stankiewicz.

Han och Ali Hassoun går i sjuan på Slättgårdsskolan och har precis blivit klara med biologiuppgiften. De siktar båda på att komma in på prestigefulla gymnasium efter högstadiet och har redan börjat förbereda sig.

– Högstadiet är viktigt. Det avgör vilket gymnasium du kan komma in på och det i sin tur vilket universitet. Så man måste ta det på allvar redan nu, säger Ali.

TEMA. "Killar fattar inte att de måste kämpa"

Press hemifrån

De har båda en del press hemifrån att lyckas.

– Min mamma brukar skrika på mig: ”Dina vänner kommer inte att mata dig när du blir vuxen”, skrattar Antonio.

– Det är ju så. Dina föräldrar kan inte ta hand om dig hela livet. Tänk när du är äldre och kanske vill ut på en resa med dina vänner, eller vill köpa en bra bil, då kan du ju inte gå till dina föräldrar och be om pengar, säger Ali.

Orsaken: osäkerhet

De tror att osäkerhet kan vara en orsak till att killar halkar efter i skolan.

– Många killar spelar tuffa. Men de är rädda att fråga om det är något de inte förstår eller behöver hjälp med. Andra kanske kan svaren, men vill inte visa att de gör det. De räcker upp handen, men när läraren frågar dem svarar de ”jag glömde”, säger Ali.

Antonio känner igen sig.

– Jag kan svaret när de frågar om vilken religion som tror på Jesus. Men jag räcker inte upp handen. Jag är rädd för att säga fel, men jag vet inte varför.

TEMA. För macho för att plugga? Killar förlorare i Botkyrkas skolor

TEMA. För macho för att plugga? ”Lärare har lägre förväntningar på förortskillar”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.