TEMA. Miljonbidrag ska rädda killarnas betyg

Killarna halkar efter i skolan. Skillnaderna är extra tydliga i utsatta områden – trots att skolorna får flera miljoner kronor extra i stöd för att jämna ut betygsskillnaderna.

  • Publicerad 14:49, 11 sep 2017

– Vi har sett under lång tid att det är en riskfaktor att vara kille. Är man dessutom utlandsfödd och varit en kort tid i Sverige behöver skolan mer resurser för att kompensera och stötta upp, säger Jelena Drenjanin (M), grundskolenämndens ordförande i Huddinge.

I vissa skolor är skillnaderna mycket stora. Det handlar ofta om skolor i socioekonomiskt utsatta områden.

I Huddinge är skillnaderna störst i Vårbyskolan. Här skiljer det sig mer än 90 poäng i betyg mellan tjejerna och killarna i åk 9. Även i Annerstaskolan i Flemingsberg är skillnaderna mellan killar och tjejer stora - 61 poäng.

Flera miljoner extra

Skolor i utsatta områden får extra pengar för att höja resultaten. För Vårbyskolans del handlar det om 13,6 miljoner kronor extra 2017. Annerstaskolan får 12,1 miljoner kronor.

Storleken på det så kallade socioekonomiska tillägget baseras på tre kategorier: föräldrarnas utbildningsbakgrund, andel elever som invandrat för mindre än fyra år sedan och andel pojkar.

Skolorna får miljoner i extra bidrag – resultaten sjunker

Handlar inte bara om kön

Problemet att killar halkar efter i skolan handlar inte bara om kön, poängterar Jelena Drenjanin.

– Det handlar lika mycket om traditioner och kultur med olika förväntningar. Där tjejer inte får vara ute på kvällarna och där killarna tillåts ha ett annat umgänge. Det handlar om etnicitet, men inte bara. Om föräldrarnas arbete och utbildningsnivå.

Pojkar i utsatta områden saknar oftare ett socialt skyddsnät och de som faller ur skolan faller hårt. De som inte blir behöriga till gymnasiet riskerar i värsta fall dras in i kriminalitet och arbetslöshet, menar rektorer och kuratorer som vi pratar med.

– Det här är något som blivit mer påtagligt idag. Förr kunde man som kille få ett ganska bra jobb utan utbildning. Idag krävs en hög läs- och skrivförmåga för alla jobb, säger Jelena Drenjanin.

"Lättare att få beröm på gatan än i skolan"

Särskilt lönepåslag

Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition, vill se politiska satsningar för att ge de utsatta skolorna bättre förutsättningar att rekrytera och behålla engagerade lärare.

– Tyvärr går trenden åt motsatt håll. Många lärare söker sig till skolor där man uppfattar sin yrkesroll som mindre komplex.

Ett förslag är att ge lärare som jobbar i utsatta skolor ett särskilt lönepåslag för att få dem att stanna kvar.

– Menar man allvar med att minska klyftorna och öka jämställdheten så måste det sättas in åtgärder. Vi har föreslagit att man ska styra genom morötter i form av bättre lön och andra arbetsvillkor.

Det finns ingen enkel lösning, menar Jelena Drenjanin (M).

– Även om skolan är kanon: bor du tio personer i en tvåa är det klart att det kommer påverka hur du mår och om du kommer till skolan. Det är svårt för skolan att vara den här mirakelgöraren, även om det finns pengar till lärare. Vi måste jobba på flera fronter.

TEMA. "Killar fattar inte att de måste kämpa"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.