Foto: Sara Ringström

TEMA. "Killar fattar inte att de måste kämpa"

Hur ska en lärare göra för att få med sig även killarna? För högstadieläraren Cahit Gemici i Bredäng är svaret enkelt: Var en förebild.

  • Publicerad 15:36, 1 sep 2017

– Killarna kommer alltid för sent till skolan!

– Och de bara spelar fotboll istället för att plugga.

– De vill vara klassens clown, för att få respekt och uppmärksamhet när alla garvar.

– Vi tjejer är dessutom fem år mognare, och mycket mer fokuserade.

Tjejerna på Slättgårds skolgård har mycket att säga om hur killarna beter sig i skolan. En kille hoppar in halvcirkeln.

– Jag har A i alla betyg! Bara i hemkunskap har jag F, för jag kan inte baka pannkakor, hävdar han men får genast mothugg:

– Det har du alls inte! Han är typiskt klassens clown!

”Tjejer är mer fokuserade”. Det menar Arjam, Naomi, Bianka, Ida, Gloria, Lava, Eliday och Aya som går i sjuan på Slättgårdsskolan och tycker killarna ofta är stökiga och vill ha uppmärksamhet. Foto: Sara Ringström

På skolan har betygsskillnaderna inte varit särskilt stora mellan killar och tjejer de senaste åren. Vissa år har killarna i nian haft högre betyg, vissa år tjejerna.

– Förra året hade vi stora skillnader. Men det berodde på att vi hade elva killar som varit mindre än ett och ett halvt år i Sverige, och då är det ju väldigt svårt att komma ikapp. Tar man bort dem ur statistiken var det ganska jämt, säger Ebon Lundberg, rektor.

Förra veckan skrev vi om Karsby-skolan i Norsborg, där glappet mellan killarnas och tjejernas meritpoäng var 76 meritpoäng. Likadant ser det ut på många andra skolor, runt om i Sverige. Tjejerna går ut med toppbetyg, killarna halkar efter.

TEMA. För macho för att plugga? Killar förlorare i Botkyrkas skolor

Rektor Ebon Lundberg tror att mycket hänger på lärarna.

– Vi har tre manliga lärare som alla fungerar som förebilder för killarna. De jobbar nära eleverna, har en egen historia att berätta och kan genom sina egna erfarenheter tala om varför det är viktigt att plugga och pusha dem framåt, säger hon.

Knäcker koder. ”Om jag som lärare inte lyckas knäcka deras koder och inte får deras tillit kommer jag aldrig kunna hjälpa dem”, säger läraren Cahit Gemici, som försöker jobba så nära sina elever som möjligt. Foto: Sara Ringström

En av dem är MaNo-läraren Cahit Gemici. Han bor i området, träffar sina elever på Bredängslaget Newroz matcher och hjälper dem att skriva in sig på olika fritidsaktiviteter. Och han stänger aldrig av mobilen.

– Som lärare går det inte att bara göra sina timmar här och sen gå hem och stänga av. Man måste jobba nära eleverna, knäcka deras koder och få dem att lita på dig, säger han.

TEMA. För macho för att plugga? ”Lärare har lägre förväntningar på förortskillar”

Men både han och Ebon Lundberg märker av de patriarkala strukturerna: killar som är tuffa belönas för det, både av killkompisarna och tjejerna.

– Och så finns det kulturella frågor, som att killar ofta har högre status i vissa familjer. De kan sitta och spela tv-spel och få läsken serverad av sin syster. De tror att de kommer få allt serverat i livet, att de inte behöver kämpa. Jag har bråkat med så många föräldrar om det, säger Cahit Gemici.

Mentorer från arbetslivet

Ett annat problem, jämför t med andra områden, är att många saknar förebilder när det gäller studierna, menar Ebon Lundberg. De jobbar mycket med att visa möjliga vägar framåt, bland annat genom att varje elev har en mentor från arbetslivet, besök på arbetsplatser och samarbete med Mitt127 för sommarjobb.

– Det gäller att bryta bilden av att det är coolt att strunta i skolan. Förklara att du aldrig kommer kunna köpa den märkesjackan du vill ha om du inte har ett jobb. Och visa dem bra förebilder, tidigare elever som har lyckats. Annars kommer det vara annat som lockar, säger Cahit Gemici.

Vände. ”Jag var också en sån kille som stökade när jag var yngre. Men jag insåg att nu måste jag skärpa mig”, säger Antonio Stankiewicz, som nu siktar på ett bra gymnasium. Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.