Hanna Polaks "Something better to come" är en av filmerna som visas. Foto: Tempo

Tempo Dokumentärfestival större än någonsin

Dokumentärfestivalen visar flera världspremiärer och Sverigepremiärer. Programmet har i år utökats med en dag.

  • Publicerad 13:53, 19 jan 2015

Tempo Dokumentärfestival har nu offentliggjort nomineringarna till flera av sina priser. Kortfilmen ”Keep me Safe” som regisserats av Ellen Fiske och Joanna Karlberg är nominerad till priset för bästa svenska dokumentär i kort format. Filmen följer tre tjejer på en anstalt för unga med problem att kontrollera sina känslor i Glasgow.  Förutom att följa deras drömmar och tankar får tittarna också möta deras rädsla för livet utanför anstalten.

- Det är jättekul att vara nominerad. Jag har själv gått på festivalen i flera år och det känns väldigt bra att vara med och tävla i en av de större tävlingarna den här gången, säger regissören Ellen Fiske.

Temat för årets festival är ”staden” - genom filmerna vill arrangörerna föra ett samtal om framtidens stad. Förutom filmer från städer runtom i världen finns flera porträtt av Stockholm. Festivalen har i år förlängt programmet med en dag och kommer också att visa fotoutställningar och hålla seminarier och möten med dokumentärfilmare.

Festivalen har flera världspremiärer och Sverigepremiär för långfilmen ”De som sa nej” av Nima Sarvestani, som tidigare vunnit en Emmy för sin film ”Frihet bakom galler”.

Tempo Dokumentärfestival hålls den 2-8 mars på bland annat biografen Victoria, Bio Rio och Debaser Strand.