SKAPAT. Barnen Malin, Firuza, Rayona, Vanja och William har varit på Tensta konsthall hela dagen för att bygga robotar, och de vill inte sluta bygga. I vanliga fall går de på Oxhagsskolan i Akalla. Foto: Anna Wettergård

Tensta konsthall bjuder på robotkollo

En av de mer udda aktiviteter som höstlovet har bjudit på i Järvaområdet är ett robotkollo i Tensta konsthall. Här har barn fått skapa robotar som kan röra sig fritt, och samtidigt fundera över robotens roll i samhället.

  • Publicerad 09:50, 31 okt 2019

I Järvaområdet har det bjudits på mängder med höstlovsaktiviteter av olika slag. Tensta konsthall drog sitt strå till höstlovsstacken genom att bjuda in till höstlovskollo med namnet "robotarna invaderar".

– I mitt arbete håller jag mycket på med teknik på enkla sätt. Jag jobbar med motorer, robotik och en mekanisk dockteater, bland annat, berättar Tobias Bradford, som är konstnärsstudent och som leder verksamheten under kollot.

Tanken, att få spännande resultat med hjälp av enkel teknologi, har han tagit med sig ut till Tensta konsthall. Här har höstlovslediga barn fått prova på att bygga egna robotar.

– Jag vill utforska människors relation till teknologi, och vad som kan räknas som levande. Jag tycker att de här robotarna kan räknas som levande, säger Tobias Bradford.

Robotarna rör sig fritt

Robotarna består av frigolit och vibrerande motorer, och barnen har låtit fantasin flöda i skapandeprocessen. De får hitta på ett scenario eller en bakgrundshistoria till varje robot, och fundera på hur de skulle kunna passa in i ett framtida samhälle.

– Det blir som en lekfull tolkning av robotar, utifrån ett science fictionperspektiv. Jag försöker uppmuntra till fritt skapande, säger Tobias Bradford.

Några barn som har varit här hela dagen, och som hunnit skapa minst en robot var, är Malin, Vanja, Rayona, Firuza och William.

– Det har gått bra, säger de unisont.

De tycker inte att det har varit särskilt svårt att skapa robotarna, och vissa av barnen har hunnit göra flera stycken. De små robotarna rör sig fritt över en stor bordsskiva medan vi pratar, och vissa av dem rör sig så snabbt att de dunsar ner på golvet.

Men trots att robotarna börjar bli färdiga, vill barnen inte vara klara för dagen.

– Nej, vi vill bygga mer, säger Rayona.

Och flera av dem skulle vilja bygga mer robotar även i framtiden.

– Ja, jag skulle vilja jobba med att bygga robotar i framtiden. Det har varit jätteroligt, avslutar Rayona entusiastiskt.

KONSTNÄR. Tobias Bradford håller i robotverkstaden på Tensta konsthall. Han vill utforska gränsen för vad som räknas som levande Foto: Anna Wettergård

Stockholm Direkt