Tensta levde upp på marknaden

Årets Tensta marknad drog igång på lördagen och som vanligt var det mycket folk som hade tagit sig ut runt Tensta centrum. Det var inte bara många ute – de var även väldigt entusiastiska och kom både från Tensta och andra orter.

  • Publicerad 21:08, 2 sep 2017

En av de glada besökarna var Sara Gaarad som kände en gemenskap på marknaden.

– Jag kommer mest hit för att träffa människor. Jag tänker inte så mycket på att handla, säger Sara Gaarad.

Från närområdet kommer Cecilia Hocheiny och Yasmina Mrad Smith. De påpekade att Tensta marknad ger en positiv bild av Tensta och de kände en gemenskap här.

– Det är olika kulturer som möts här, det är det som är trevligt, anser Cecilia Hocheiny.

Det var smockat med folk mellan matställena och försäljningsplatserna. Det syntes verkligen att hela Tensta levde upp. På scenen placerad mellan Taxingegränd och Tenstagången fanns det bland annat plats för både klassisk musik och afrikanska rytmer. En gammal Tenstabo som flyttade härifrån 1995 är Shukri Hassan. Hon är dock mer än glad av att vara tillbaka i Tensta under marknaden.

– Det är mycket som har förändrats sen jag flyttade, det är många kulturer här nu. Jag älskar det, det är helt underbart med olika mat och olika folk, menar Shukri Hassan.

Bakom arrangemanget som funnits sedan 1987 står sedan ifjol Glad stad, en ekonomisk förening som är till just för att göra hela Stockholm levande. Glad stads huvudansvariga Isabelle Ågren och Johan Bååth kommer inte ifrån Tensta själva, men påpekar att lokala förmågor är med och ordnar Tensta marknad, just för att det inte enbart ska vara någon utifrån som arrangerar marknaden. En ut av dessa lokala förmågor är Moses Ngabo från Tensta. Moses understryker att det är viktigt att lokala förmågor är med och arrangerar evenemanget och att alla har samma mål, både de lokala och de som kommer utifrån.

– Det är viktigt att fokusera på det som gynnar området, säger Moses Ngabo.

Moses jobbar för New level cooperation som skötte livesändningen från scenen.

– Det är första gången som vi har en livesändning, säger Moses Ngabo.

Flera politiska partier och olika samhällsaktörer fanns på plats. Flera aktörer var där med syftet att nå folk i Tensta och andra ytterstadsområden. En av dessa var Start-up Stockholm som hjälper företag med råd kostnadsfritt.

– Vi vill nå ut till ytterstadsområdena. Vi har varit i Rinkeby, Farsta och nu är vi i Tensta, säger Ali Ahmed på Start-up Stockholm.

MER Tensta marknad

Startade: 1987.

Arrangeras av: Glad stad.

Stockholm Direkt