Redo. Montadar Kanbar jobbar till vardags på bageriet Bullar och bröd. I mars tävlar han om titeln Årets bagare i Göteborg. Foto: Linnéa Jonsson

Tenstabagare kan prisas för sitt brödhantverk

I mars avgörs den nationella tävlingen Årets bagare i Göteborg. En av finalisterna är 22-årige Montadar Kanbar från Tensta.

  • Publicerad 15:42, 1 mar 2019

Montadar Kanbar är van vid tävlingssammanhang. Förra året knep han förstaplatsen i SM i Unga bagare och för en månad sedan var han i Lyon i Frankrike och deltog i junior-VM i bakning.

– Det gick inte så bra, Kina vann – välförtjänt. Men det var så kul att vara där! Man lär sig mycket på tävlingar, säger Montadar Kanbar.

Så fort han kom hem kastade han sig in i förberedelserna inför nästa utmaning: tävlingen Årets bagare i Göteborg, som går av stapeln 11 mars och håller på i fyra dagar.

Montadar Kanbar är en av sex finalister. När vi når honom sitter han på kontoret på sitt jobb, bageriet Bullar och bröd på Valhallavägen, och filar på sina recept.

Många moment

I tävlingen ingår åtta moment, både matbröd och söta degar ska klaras av. Dessutom finns en hemlig kategori som avslöjades prick en månad innan tävlingsstart.

– Det blev knäckebröd i år. Jag tänker göra något glutenfritt, mer säger jag inte nu, säger Montadar Kanbar.

Favoriten är annars kavlade degar och matbröd. Att han ville bli bagare har han vetat länge, och efter examen från Stockholms hotell- och restaurangskola tog han sitt gesällbrev vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

– Den vanligaste frågan från kunder är "varför är det så dyrt". Då svarar jag att det är inte råvaran som kostar, det är hantverket. Vi gör allt från grunden, säger Montadar Kanbar.

Man gripen för våldtäktsförsök i Vällingby

Nyheter Överföll ung person i skogsområde Under måndagseftermiddagen utsattes en person för ett våldtäktsförsök i ett skogsområde i Vällingby. Senare under kvällen lyckades polisen gripa en misstänkt förövare.tisdag 21/5 7:38

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt