Terapi. Gunilla Malmsten Olsson och Ingrid Karlsson arbetar med KBT-terapi och har parterapi. Foto: Jonas Månsson

Terapeuten: Inled semestern lugnt

Semestern står för dörren för många. Då kan relationerna sättas rejält på prov. – Kommunikation är viktigt, säger Ingrid Karlsson, legitimerad psykoterapeut.

  • Publicerad 10:40, 21 jun 2018

Direkt från sista arbetsdagen, hem till en fullpackad bil med förväntning och barn. Resa till svärföräldrarna för några intensiva, helst regnfria, semesterveckor. Känns bilden igen?

Då finns risk att det inte slutar helt problemfritt. Ingrid Karlsson, legitimerad psykoterapeut vid Mälaröarnas KBT-terapeuter, har flera tips inför semestern.

– Höga förväntningar och mål kan lätt bli platt fall. Det kan bli svårt att nå upp till förväntningar och man kanske inte har hunnit planera eller pratat om vad man vill göra, säger hon.

Hennes kollega Gunilla Malmsten Olsson, kurator med KBT-inriktning samt familjeterapeut vid Mälaröarnas KBT-terapeuter, har även hon tips.

– Det kan vara bra att sätta sig ner och varva ner. Man kan titta på förväntningar och hur man ska ha det, säger hon.

Om möjligheten finns tipsar Ingrid Karlsson om att låta semestern sjunka in lite innan projekt sätts igång eller resor görs.

– Många packar väskan och åker direkt utan att komma ner i varv. Att varva ner är något vi rekommenderar att göra innan man sätter sig i en bil eller trång sommarstuga. Om det går skulle jag säga att man kanske tar några dagar att varva ner innan man beger sig iväg på nästa sak. Det tar ganska lång tid för kroppen att ställa om från att jobba heltid till semester. Det är samma sak för barn som går i skolan, det finns en hög stressnivå, säger hon.

Ingrid Karlsson tycker inte heller att man måste hinna allt man tänkt inför semestern.

– Många tänker att man ska ha en semester där man bygger en veranda eller målar om ett hus. Då kanske förväntningarna är olika. Man tror att man ska hinna mer än man hinner och det blir massa jobb och krav på semestern. Det är inte så bra för en relation. Det kan vara bra att försöka göra roliga saker tillsammans och dela upp stora projekt och inte vänta till semestern med dem, om det går, säger hon.

Brist på kommunikation är centralt i många relationer som drabbas av problem, menar Ingrid Karlsson.

Lever du in en ny bonusfamilj och ska låta barnen lära känna nya bonussyskon kan det vara värt att ta det extra lugnt, menar hon.

– Det kanske inte är det vi rekommenderar i första hand att sätta ihop de nya konstellationerna just på semestern. Det blir lätt konflikter ändå i en familj. Om man då blandar alla dessa barn kan det bädda för problem. Man får tänka sig för lite, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32