Tess Asplund, 43 år, höjde näven mot nazister och blev en ikon. Foto: Sacharias Källdén

Tess Asplund: ”Vardagsrasismen har blivit värre"

När Bagisbon Tess Asplund höjde näven i protest mot 300 nazister i Borlänge 2016 och fastnade på bild, blev hon en antirasistisk ikon. Men hur har vardagen i Söderort förändrats? Vi tog ett snack med henne om kärleken till Bagis, sitt jobb och hur man bäst backar varandra.

  • Publicerad 15:00, 5 aug 2017

Om jag ser orättvisor ryter jag ifrån

Många känner igen dig från den anti-rasistiska bilden som blev viral. BBC hyllade dig som en av världens mest inspirerande kvinnor. Hur är du som person?

– Jag är antirasist och asylrättsaktivist som många andra. Det är något vi gör tillsammans. Om jag ser orättvisor ryter jag ifrån. Jag har alltid varit ärlig, lite för ärlig ibland, men jag är emot våld. För mig är nazister terrorister och det är absurt att de får gå på gatorna.

Märker du någon skillnad på hur folk ser på dig nu?

– Det blev väldigt mycket ståhej från media under en ganska lång period. Folk på stan stirrade och kom fram och frågade saker och ville ta selfies. Det var väldigt jobbigt, för jag ser inte mig själv som någon talesperson i kampen, vi är så många. Men i samma veva flyttade jag till Bagis och det var helt fantastiskt. Många visste vem jag var, men det var inga som tjatade om bilden. Folk kan säga att det var bra gjort och så, men sen är det inget mer med det. Här är jag en vanlig person.

Vilket är det bästa stället i Bagis?

– Det är restaurang Capresen som gäller! så chill personal. Sen är Söderbysjön fin och Lilla Bagis är ett mysigt fik.

Tess Asplund i sitt Bagis. Foto: Sacharias Källdén

Hur upplever du det att vara svart kvinna i Stockholm idag?

– Vardagsrasismen har blivit värre. Folk tror att det är okej att säga n-ordet. När jag skulle gå av tuben vid Hökis en gång gick jag lite långsamt. Jag var i mina egna tankar. Då kör en äldre man in armbågen i mig hårt och skriker ”kan du gå lite snabbare jävla nigger!”. Oftast gör ingen något, en hel tunnelbanevagn kan sitta tyst när någon står och skriker. Jag tror vi behöver bli bättre på att bryta in och visa solidaritet när någon blir dåligt behandlad. För tyvärr är det här vardag för mig och många andra. Då behöver vi peppa varandra!

Vem är din förebild?

– Nelson Mandela har varit min förebild sedan jag var typ fem bast. Mina adoptivföräldrar var alltid noga med att markera för mig att vi inte skulle köpa frukt och sånt från Sydafrika under apartheid. För mig står han för jämlikhet och frihet.

Vi borde inkludera fler perspektiv och hålla ihop

Dyslexi hindrar inte musikgeniet från Östermalm

Vad gör du annars?

– Jag arbetar på ett boende för ensamkommande. Jag brinner för kidsen. Alla har inte fått asyl, så det blir att man tar hem jobbet och tänker på hur det ska gå för dem innan man somnar. De har gått igenom mycket men har en sådan positiv energi. Jag fattar inte hur de orkar. Jag kan ha en dålig dag och så bara kommer de in när jag sitter på kontoret i mina funderingar över mitt vardagsliv och lyser upp vardagen. De lyfter mig.

Hur hanterar du motstånd?

– Ibland hamnar jag i diskussioner med folk som uttrycker sig rasistiskt. Då byter jag bord. Jag slösar inte tid på inskränkta människor. Jag väljer mina strider.

Hur känns det att du blivit en antirasistisk ikon och har du något du skulle vilja förändra?

– För det mesta skitjobbigt, haha. Men det är roligt när unga tjejer eller medmänniskor från HBTQ-världen kommer fram till mig. Jag hoppas att folk ser det stora i att vi är så många i den här kampen. Vi borde inkludera fler perspektiv och hålla ihop. Det här är något vi måste göra tillsammans.

Foto: Sacharias Källdén

Hitta pepp

Tess är med och driver en FB-grupp som heter ”Fokus afrofobi”. Där delar folk enligt henne med sig av sina upplevelser och ger tips och hjälper varandra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.