Foto: Fredrik Gustafsson

Tess Enarsson vågade att ta klivet

För drygt ett år sedan tog Enköpingsbon Tess Enarsson ett beslut som innebar att hon blev uppsagd från sitt jobb. Nu lever hon sin dröm. – Folk i matbutiken måste tro att jag är tokig ibland, berättar hon.

  • Publicerad 11:08, 9 maj 2019

Vill utforska hur bra livet kan bli.

Förra året hade Bredsandsbon Tess Enarsson en fast anställning på Företagarna i Mälardalen med regionkontor i Enköping. Men när organisationen skulle göras om fick Tess frågan om hon kunde tänka sig att börja jobba från Stockholm i stället. Egentligen var det ingen fråga. Hon kunde bara svara ja. Ett nej betydde att hon skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Tess svarade nej.

– Jag tyckte inte att det var riktigt tråkigt att bli uppsagd egentligen. Jag hade redan bestämt mig för att göra något annat.

Redan innan uppsägningen hade hon påbörjat en distanskurs i grafisk illustration på Komvux.

– Jag ville plugga för att senare kunna säga upp mig från jobbet. När jag blev uppsagd sökte jag flera kurser så jag kunde plugga på heltid fram till och med juni förra året, säger hon.

Första tavlan i fjol

Därefter gick det snabbt. Det brukar göra det när Tess väl bestämt sig för någonting berättar hon.

I augusti förra året målade hon sin första tavla i akvarell.

– Färglagt hade jag väl gjort, men jag hade aldrig målat i akvarell tidigare. Efter den första tavlan bestämde jag mig för att jag skulle börja måla, säger hon och tillägger:

– Förra hösten hade jag inte en aning om att jag skulle sälja tavlor. Men nu gör jag det.

Under hösten startade hon företaget Studio Pen & Pencil Design, baserat hemma i bostaden i Ryssbo utanför Enköping.

– Jag kände att om jag inte gör det här nu så går hela livet utan att jag utforskade hur bra det egentligen kunde bli.

Inspiration från vardagen

Utöver akvarellmålningar i olika storlekar gör hon också bland annat kuddöverdrag och frukostbrickor med motiv och mönster hon själv skapat.

Inspirationen till sina alster finner hon i allt som är vackert. Enligt Tess kan det vara allt från en fågel eller en färggrann husfasad till ett granatäpple i fruktdisken.

– Folk i matbutiken måste tro att jag är tokig ibland. Jag kan stå och välja frukt efter hur vackra de är, och det kan ta tid, berättar hon med ett skratt.

För en dryg månad sedan ställde Tess ut sina konstverk för första gången. Hon var en av totalt 80 konstnärer som deltog på Stockholms konstsalong 2019, där hon också tilldelades ett stipendium för årets nykomling. Där sålde hon också sina första tavlor.

– Det var jättekul. Södersjukhusets konstförening köpte en Gråsiska och Statistiska centralbyrån köpte en sur katt som heter ”Ja, vad vill du?”. De tyckte att attityden passade dem. Det tyckte jag var lite roligt, säger hon och tillägger:

– Stockholms Tingsrätt ville ha en höns-kudde, berättar hon.

Dina alster verkar gå hem i offentlig sektor?

– Haha... ja, det verkar så.

Trots att Tess bara är i startgropen av sitt konstnärsskap blickar hon redan framåt.

– Jag skulle vilja jobba mer med mönster. Formge tapeter och tyger till exempel utifrån mina akvareller. Mycket djur- och naturmönster eller frukter och blad. Det tänkte jag börja med nu i maj, säger hon.

Tess nästa utställning blir i slutet av juli. Då ställer hon ut på Hamnmagasinet.

Ålder: 49 år.

Bor: Ryssbo, Enköping.

Gör: Arbetar som konstnär och driver företaget Studio Pen & Pencil Design.

Nästa utställning: Hamnmagasinet i Enköping sista veckan i juli.

Visa merVisa mindre

BLÅLJUSRAPPORT: Inbrott, bedrägeri och försök till misshandel

Nyheter Visst undrar man ibland? Vem är det som kan försöka lura en 88-årig kvinna på pengar, vem drar kniv för att man är osams, vem gör inbrott hos hembygdsföreningen?måndag 21/9 10:27