Nyanlända. Shakib Aloto och Abdelhana Mahmod har fått jobb på Svenskt Tenns ateljé på Östermalm. Foto: Sacharias Källdén

Textilarbetarna blev skräddare på Östermalm

De har ingen sömnadsutbildning men har sytt sedan de var barn. Nu jobbar nyanlända skräddare från Syrien i en ny sömnadsateljé på Strandvägen.

  • Publicerad 20:55, 19 nov 2017

Shakib Aloto är 27 år och kom till Sverige från Syrien för ett år sedan. Han har ingen teoretisk utbildning men har sytt sedan han har elva år. I Aleppo hade han en egen fabrik.

– Jag gick i skolan tills jag var elva, sedan började jag arbeta med att sy jeans på en fabrik. Det skulle jag kunna göra samtidigt som jag blundar i dag, säger Shakib Aloto.

Eftersom han och kollegan Abdelhana Mahmod, som sytt sedan han var 12 år, inte har varit i Sverige så länge och vi saknar tolk har vi lite svårt att kommunicera men Shakib berättar att han trivs med jobbet på Svenskt tenn och att alla hjälps åt. På fabriken var det mer så att "alla gjorde sitt" och de sydde 2 000 jeans per dag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu praktiserar Shakib Aloto och Abdelhana Mahmod i Svenskt tenns nya sömnadsateljé på Strandvägen 57 och praktiken övergår senare i anställning. Där sys måttanpassade kuddar och gardiner som specialbeställs av kunder i butiken längre ner på samma gata.

– Det här är lite haute couture-inredning. Kanske vill man till exempel ha tofsar på sin kudde, säger skräddaren Andrea Bernström som leder arbetet.

På 1930-talet erbjöd Svenskt tenns grundare Estrid Ericson arkitekten Josef Frank en fristad sedan han flytt från nazismen i Österrike. De blev en stark duo och Josef Frank har ritat många av Svenskt tenns möbler och textilier.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det här projektet är i samma anda som Estrid Ericson och en naturlig fortsättning för oss. Det är roligt att gå till jobbet, i början blir det mycket att försöka förklara och gestikulera eftersom vi inte pratar samma språk. Men Shakib och Abdelhana lär sig väldigt fort.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43