Thaiboxning för tjejer gör succé i Bagis

Stockholms första thaiboxningsklubb för tjejer gör succé. På två månader har de fått hundra medlemmar och ambitionen är bara att bli större – och att få medlemmar upp i ringen för en riktig match.

  • Publicerad 19:00, 2 nov 2017

För två månader sedan slog dörrarna upp till Alpha Training Center i Bagarmossen, Stockholms första Thaiboxningsklubb – med inriktning mot tjejer. Den här morgonen är det bara fyra tjejer som kör sparring på mattan, men om kvällarna är hela lokalen fylld av kvinnor som är redo.

– Igår nådde vi en drömgräns med medlemmar. Det är en succé faktiskt, men vi kommer bli ännu större, säger grundaren, Jenny Krigsman.

De senaste åren har flera kampsportsklubbar startat träningspass enbart för tjejer, men att locka kvinnor in i en mansdominerad värld har varit svårt.

– Det var just därför vi ville skapa en plattform för tjejer att träna kampsport på. Det finns tjejpass på många klubbar, men vi är renodlade. Alla är inte bekväma att träna ihop med män och vissa kan inte göra det av religiösa skäl.

Jessica Röttger, 26, från Haninge, började träna på Alpha Training Center av just en sådan anledning.

– Jag tränade Thaiboxning för några år sedan men slutade. Det var inte någon av killarna som hade lust att slåss med den illa blonda tjejen. Så när jag såg att det här skulle starta blev jag så jäkla taggad, säger hon.

Jessica beskriver klubben som välkomnande och familjär.

– Man känner sig alltid välkommen. Träningen är individanpassad och är allt som jag vill att träning ska vara. Sedan känner man sig duktig fast man inte är det, säger hon och skrattar.

Idag är det ingen av medlemmarna som tävlar men ambitionen är att nå dit.

– Idag är 98 procent nybörjare. Hela den här terminen kommer vi bara fokusera på teknik, men självklart. Målet är att de som vill ska få börja tävla, säger Jenny.

Instruktioner blandas med beröm, svetten rinner på de medverkande. "Det är bara att träna hårdare och mer", säger Jenny som tränat Thaiboxning i ca femton år.

– En dålig vana som nybörjare är att fokusera på att inte göra fel. Man måste förstå att man inte har tid till det när det är fight. Det är lite som i fotboll, huvudsaken är att man vinner. Det spelar ingen roll hur. Du kan göra mål med en tåfjutt, det är fortfarande mål, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar den här sporten. Det bästa med Alpha Training Center är att få se hur människor utvecklas och att vi har en sådan sammanhållning.
 

Till Alpha Training Center är alla välkomna, oavsett bakgrund och förkunskap. Foto: Sacharias Källdén

Alpha Training Center

Vad: Kampsportsgym som riktar sig till kvinnor.

Var: Rusthållarvägen 27, Bagarmossen.

För vem? Kvinnor i alla åldrar oavsett förkunskap.

Grundare: Jenny Krigsman och Victoria Lauenstein.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57