Thaiboxning för tjejer gör succé i Bagis

Stockholms första thaiboxningsklubb för tjejer gör succé. På två månader har de fått hundra medlemmar och ambitionen är bara att bli större – och att få medlemmar upp i ringen för en riktig match.

  • Publicerad 19:00, 2 nov 2017

För två månader sedan slog dörrarna upp till Alpha Training Center i Bagarmossen, Stockholms första Thaiboxningsklubb – med inriktning mot tjejer. Den här morgonen är det bara fyra tjejer som kör sparring på mattan, men om kvällarna är hela lokalen fylld av kvinnor som är redo.

– Igår nådde vi en drömgräns med medlemmar. Det är en succé faktiskt, men vi kommer bli ännu större, säger grundaren, Jenny Krigsman.

De senaste åren har flera kampsportsklubbar startat träningspass enbart för tjejer, men att locka kvinnor in i en mansdominerad värld har varit svårt.

– Det var just därför vi ville skapa en plattform för tjejer att träna kampsport på. Det finns tjejpass på många klubbar, men vi är renodlade. Alla är inte bekväma att träna ihop med män och vissa kan inte göra det av religiösa skäl.

Jessica Röttger, 26, från Haninge, började träna på Alpha Training Center av just en sådan anledning.

– Jag tränade Thaiboxning för några år sedan men slutade. Det var inte någon av killarna som hade lust att slåss med den illa blonda tjejen. Så när jag såg att det här skulle starta blev jag så jäkla taggad, säger hon.

Jessica beskriver klubben som välkomnande och familjär.

– Man känner sig alltid välkommen. Träningen är individanpassad och är allt som jag vill att träning ska vara. Sedan känner man sig duktig fast man inte är det, säger hon och skrattar.

Idag är det ingen av medlemmarna som tävlar men ambitionen är att nå dit.

– Idag är 98 procent nybörjare. Hela den här terminen kommer vi bara fokusera på teknik, men självklart. Målet är att de som vill ska få börja tävla, säger Jenny.

Instruktioner blandas med beröm, svetten rinner på de medverkande. "Det är bara att träna hårdare och mer", säger Jenny som tränat Thaiboxning i ca femton år.

– En dålig vana som nybörjare är att fokusera på att inte göra fel. Man måste förstå att man inte har tid till det när det är fight. Det är lite som i fotboll, huvudsaken är att man vinner. Det spelar ingen roll hur. Du kan göra mål med en tåfjutt, det är fortfarande mål, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar den här sporten. Det bästa med Alpha Training Center är att få se hur människor utvecklas och att vi har en sådan sammanhållning.
 

Till Alpha Training Center är alla välkomna, oavsett bakgrund och förkunskap. Foto: Sacharias Källdén

Alpha Training Center

Vad: Kampsportsgym som riktar sig till kvinnor.

Var: Rusthållarvägen 27, Bagarmossen.

För vem? Kvinnor i alla åldrar oavsett förkunskap.

Grundare: Jenny Krigsman och Victoria Lauenstein.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

En person misstänkt för brott efter trafikolycka

Nyheter Flera fordon har krockat på Magelungsvägen vid 17-tiden på fredagseftermiddagen.fredag 18/1 18:03