Foto: Claudio Britos

THÅSTRÖM: När dammet lagt sig efter valet är vi kvar

Redan tidigt i valrörelsen var det tydligt att förorten stod i fokus för de flesta partier även på riksnivå. Men vad blir kvar av uppmärksamheten när valresultatet landat, skriver Hanna Thåström, nyhetschef.

  • Publicerad 11:55, 9 sep 2018

Under hela 2018 har en stor del av vår tid på redaktionen ägnats åt valet. Vad vill politikerna lokalt? Vad vill södra sidan-borna? Och inte minst, vad vill politikerna i riksdagen?

För redan tidigt i valrörelsen var det tydligt att förorten stod i fokus för de flesta partier även på riksnivå. Många av valrörelsens politiska utspel har direkt handlat om de boende i förorterna längs tunnelbanans röda linje och pendeln söderut, deras vardag och områdena de bor i. Fler poliser. Fler kameror. Hårdare krav på invandrare (men vilka som räknas som invandrare förklaras sällan). Partiledare och ministrar har tävlat om att synas i Fittja, Flemingsberg och Skärholmen. Vi på redaktionen har knappt hunnit med.

För några har uppmärksamheten varit oönskad. Fittjabon Patricia Palma skrev så här i en uppmärksammad krönika i förra veckans tidningar: ”Ni som aldrig satt en fot i orten kommer och talar om för oss att det bästa som kan hända oss är att vi ska bli konstant övervakade och begränsade, för vårt eget bästa. Kan det bli mer verklighetsfrånvänt?”.

Andra upplever att deras områden länge varit bortglömda och välkomnar alla lösningar som kan göra hemorten tryggare.

På måndag vaknar vi till ett nytt läge. Då kommer vi, möjligen, kunna ha en bild av hur livet kommer ändras för södra sidan-borna de kommande åren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi är här från tidigt måndag morgon för att rapportera om valresultatet, göra analyserna och diskutera det med er. Och när dammet lagt sig efter valet – då är vi fortfarande här, för att fortsätta berätta om vardagen, politiken och människorna i våra områden. Även om politikers och andra mediers blickar riktats bort från förorten då.

Följ valbevakningen i ditt område

Vi ger dig siffrorna, intervjuerna och analyserna för Huddinge, Botkyrka och Skärholmen efter valet.