Thim Granlund, från kommunens fixartjänst, hjälper Leena Lillqvist med en lampa. Foto: Mikael Andersson

Thim hjälper Järfällas äldre att fixa hemma

Byta gardiner och glödlampor är sysslor som kan bli knepigare att fixa själv på ålderns höst. Men Järfällas äldre behöver inte misströsta – Thim Granlund jobbar med att bistå i just småfixet på hemmaplan.

  • Publicerad 11:27, 10 okt 2019

– Jag har en lista här!

Det är förmiddag i Viksjö, och hemma hos Leena Lillqvist, 81, står höstbestyr på schemat. Till hjälp finns Thim Granlund från kommunens Fixartjänst.

Byta glödlampor, gardiner och bära ner balkongmöblerna i källaren är några av punkterna som ska avverkas under den närmaste halvtimmen. Liksom att sätta möbeltassar under stolarna i köket.

– Ingår det i vad du ska göra? frågar Leena när Thim klistrar på de små lapparna.

– Ja, både jobb på stege och nere på golvet som kan vara svårt att göra själv ingår, svarar han.

– Jag kommer ner på golvet, men inte upp! säger Leena.

Efter utfört arbete får han en applåd. Uppskattningen hör vardagen till.

– Folk är väldigt glada och tacksamma. Många är väldigt pratsamma, vissa berättar om sina uppväxter, andra är ensamstående och berättar om hur maken var när han var i livet, säger Thim Granlund, som tidigare jobbat i hemtjänsten.

Bra tjänst. "Jag hoppas att fler upptäcker Thim, han är ingen farlig man, haha! Jag tycker det är jättefint att det här finns, många äldre behöver hjälp", säger Leena. Foto: Mikael Andersson

Thim Granlund, som jobbar på kommunens Fixartjänst Foto: Mikael Andersson

Svårt att be om hjälp

Tanken från kommunens håll är bland annat att fixarhjälpen ska minska risken för fallolyckor. Men Thim Granlund menar att många av de som hör av sig redan råkat ut för något när de pysslat med olika saker hemmavid.

– Den äldre generationen vill gärna fixa allt själv. Man skulle också vilja nå de som känner att de kan göra allt, men som kanske inte riktigt kan det, säger han.

Leena Lillqvist instämmer i att det är ovant att inte göra allt på egen hand.

– Innan fixade jag mycket själv, så jag hade jättejobbigt i början med att be om hjälp. Men för något år sedan ringde jag Thim, och han kom gärna och hälsade på mig!

De flesta som använder sig av tjänsten är över 80 år, många närmare 90. Oftast blir det runt sex besök per dag. Fast inför julen kan det bli fler, berättar Thim.

– Då är det många som vill byta till julgardiner och pynta!

Det här är Fixartjänst

✓ Tjänsten som Järfälla kommun erbjuder är kostnadsfri och vänder sig till Järfällabor 70 år och äldre. Upp till sex timmar per år och hushåll gäller.

✓ En person ska kunna utföra arbetet som efterfrågas, och den äldre står för material medan Fixartjänsten har verktyg och stege.

✓ Exempel på tjänster som ingår är byte av glödlampor och proppar, att smörja lås och dörrar, sätta upp tavlor och gardiner, och hämta och lämna saker i förråd/källare.

✓ Thim Granlund på Fixartjänsten nås på 08-580 289 23 under kontorstid.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt