SAX. Träblåsare Thomas Backman från Fresta uppträder i Messingen den 16 november med föreställningen "Alice!". Foto: Patrik Strömdahl

Thomas från Väsby ger Alice Tegnér modern form

"Bä bä vita lamm" och "Mors lilla Olle" har väl alla barn – och vuxna – hört. Men vad har Alice Tegnérs barnvisor att säga en modern publik? Mycket, enligt musikern och Frestabon Thomas Backman.

  • Publicerad 11:15, 5 nov 2019

Alice Tegnér är alltid relevant.

Den 16 november har gruppen Alice! premiär i Messingen med föreställningen med samma namn. Tanken är att ta ett nytt grepp på Alice Tegnérs barnvisor, från mer folkkära som "Bä bä vita lamm" till okända pärlor som "Den döda gåsungen” och ”Dumbommar”.

– Vi kommer att göra Alice Tegnérs verk som de aldrig hörts förut. Med animationer förflyttas publiken till en annan, magisk värld, säger Frestabon Thomas Backman, som spelar klarinett och basklarinett i föreställningen.

Alice Tegnér levde 1864–1943. Kan hon vara relevant för dagens barn?

– Alice Tegnér är alltid relevant. Hon var en fantastiskt tonsättare. Det är inte för inte som "Bä bä vita lamm" fortfarande är en hit, säger han.

Han tycker att dagens barnkultur många gånger är alltför snabb och flyktig.

– Det är bara att swipa vidare på skärmen om det är något man inte gillar. Med vår föreställning har vi en förhoppning att man kan vila i Alices visor, som sätts in i en ny kontext.

De flesta i gruppen, som förutom Thomas består av tre framstående musiker, har barn.

– När man hittar Alice Tegnér-låtar på Spotify kommer inte musiken alltid till sin rätt. Vi vill göra låtarna på nya sätt, men ändå så att barnen känner igen dem, säger han.

2018–2019 fick Thomas Backman Upplands Väsbys kultur- och fritidsstipendium och har många järn i den musikaliska elden. Förutom att spela i många omtalade genreöverskridande jazzgrupper och med bandet Klabbes Bank är han sedan 2016 även aktiv med det egna bandet Thomas Backman.

Han har även spelat med Sarah Riedel och Lisa Östergren Trio på Messingen och med det egna bandet på Picchus Café.

– Det är alltid en höjdare att spela i Väsby och det är jag säker på att det blir även den 16 november, säger han.

"ALICE!" Leo Svensson Sander, cello och såg, Josefine Lindstrand, sång, Thomas Backman, träblås och Lisa Långbacka, dragspel och sång gör Alice Tegnérs barnvisor på ett helt nytt sätt. Foto: Miki Anagrius

Musikföreställningen Alice!

Premiär på Messingen den 16 november för ny och annorlunda konsertupplevelse som bygger på Alice Tegnérs musikvärld – från folkkära barnvisor till okända verk.

Rekommenderad ålder: från 3 år
Föreställningslängd: cirka 35 minuter

Medverkande:
Josefine Lindstrand, sång
Leo Svensson Sander, cello och såg
Lisa Långbacka, dragspel och sång
Thomas Backman, träblås

I samarbete med: Helene Berg, animationer

Thomas Backman

Gör: Spelar saxofon, klarinett och basklarinett.

Ålder: Fyller 38 år den 17 november.

Bor: Fresta, Upplands Väsby.

Familj: Fru och två barn, 5 och 9 år.

Intressen: Kultur, konst, politik och fotboll. Sonen spelar i Bollstanäs. 

Aktuell: Med musikföreställningen "Alice!" i Messingen den 16 november.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bäverdämme får Frestabäcken att svämma över

Nyheter Försök med rör ska leda vattnet förbi gnagarna Flera Väsbybor har reagerat på att vattennivån i Frestabäcken är ovanligt hög – med risk för översvämning. Orsaken bor norr om Sandavägen.torsdag 21/11 16:12

Tre JSM-medaljer för Martin i Eskilstuna

Sport "Riktigt skönt och häftigt" Tidigare hade han två SM-medaljer på kontot. Nu, efter årets JSM, har Martin Melinder utökat prisskåpet med tre rykande färska medaljer.torsdag 21/11 15:55

Här är SL:s alla trafikförändringar 2020

Nyheter ✓Pendeltågen ✓Tvärbanan ✓Tunnelbanan ✓Roslagsbanan ✓Pendelbåtar ✓Bussar SL gör justeringar i kollektivtrafiken för att bättre matcha stockholmarnas resvanor. Det här är de förändringar som ska genomföras med start 15 december.torsdag 21/11 11:10
Stockholm Direkt