Brommason. Henrik Thunander, 21, är omtalad för sitt unika sound. På fredag släpper han singeln "Gjort det själv" och senare i vår släpper han sitt andra album. Foto: Fredrik Gislander

Thuna från Bromma släpper kaxig hiphop

Albumaktuella artisten Thuna dissar hela svenska rap-scenen i nya singeln. "Jag är väl jävligt trött på att folk är så talanglösa", säger han.

  • Publicerad 11:30, 6 mar 2019

Mörk trap, distade elgitarrer och en djup röst inspirerad av den amerikanska undergroundscenen – på svenska. Så beskrivs Brommasonen Henrik Thunanders musik av artistbyrån Jubel. Själv vill han inte placera sig i något fack.

– Det finns en grund i den amerikanska undergroundscenen, absolut. Men jag vill bredda mitt sound och skapa melodier med alla dörrar öppna, säger han.

Henrik är född och uppvuxen i Bromma. Första åren spenderades i Äppelviken men när föräldrarna skilde sig fortsatte livet i Norra Ängby.

– Det är där jag har spenderat hela min ungdom. Alla mina närmaste vänner har jag fått där och hela min sociala förmåga skapades där. Det är verkligen en plats som ligger mig varmt om hjärtat.

Släpper singel

Idag, 21 år, tre EP:s och ett album senare är han en uppstickare på Sveriges musikscen och omtalad för sitt unika sound.

Nu planerar han inför ett andra album och som ett smakprov på vad som komma skall släpper han fredagen den åttonde mars singeln "Gjort det själv". Vilket han med textrader som "Jag är så fucking trött på alla fake rappers i Sverige. Ni har inga fucking fans bara streams på new music friday", kastar en känga till den svenska rap-scenen.

– Jag är väl någonstans jävligt trött på att folk är så talanglösa och utbytbara. Det finns inte så mycket passion i den här branschen längre. Mycket är fejk. Oftast är det ju bara ett skivbolag med en fet budget som bygger upp en människas image för att lura folk att artisten är värsta grejen, säger Henrik och fortsätter:

– Det blir extra provocerande för mig som verkligen har gjort allt själv. Jag har kämpat från grunden utan att någon skjutit till pengar. Det har å andra sidan resulterat i en massa positivt. Jag har genuina människor som lyssnar på musiken, jag är inte bara några tuffa bilder på Instagram.

Ny i gemet och redan så kaxig. Hur kommer det tas emot tror du?

Jag vet inte. Jag skulle väl ljuga om jag sa att det inte är lite roligt att vara kaxig. Jag har alltid haft problem med att vara mellanmjölk, som är ganska talande för den svenska mentaliteten. Jag vill ta in lite av USA i det jag skriver, där har man inte samma spärrar och det är väl kanske det som är min nisch.

Branschen ser ut som den gör. Men vad tror du om din framtid i den?

– Är det någonting jag har lärt mig så är det att inte ha några förväntningar. Man vet aldrig hur det man gör ska tas emot. Men jag hoppas självklart att det blir en bra release nu och att låten tas emot bra. Någon kanske blir arg, men det gör ingenting.

Så det blir inte till att köpa streams?

– Nej inte direkt. Jag kommer fortsätta vara så kompromisslös som det bara går i min kreativitet, haha.