Spånga by 4H har två fårraser, blandfår och värmländska skogsfår. Här håller Cecilia Breed, aktivitetsledare, i två av nykomlingarna. Foto: Mikael Andersson

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.

  • Publicerad 16:26, 18 apr 2019

Det blev en tjuuvparning i somras, en bock tog sig in till tjejerna

– Sex söta lamm har vi här, de kom för två veckor sedan, säger Cecilia Breed, aktivitetsledare på Spånga Bys 4H.

Eftersom vädret är så skönt är lammen redan utomhus om dagarna. Och de små liven är populära.

– Det kommer många och tittar på dem varje dag. Många gillar de andra djuren också, tuppen, hönsen och getterna. Men just nu på våren är det lammen som är roligast, säger Cecilia Breed.

Vad de ska heta är ännu inte klart. Den som vill får gärna komma med förslag, tillägger hon.

– Man kan komma förbi och säga vad man tycker att de ska heta, lämna en lapp eller mejla, säger hon.

Även på parkleken Gulsippan i Hässelby villastad har det kommit lamm, då de två tackorna Äbba och Älva har fått varsitt.

– Nu väntar vi på att kycklingarna ska kläckas. Vi hoppas på fem stycken, sen kan besökare lämna förslag på namn. Vår djurklubb har bestämt att lammen i år ska ha bakelsenamn och kycklingarna ska döpas efter superhjältar, säger Helena Sundevall, fritidsledare och djurskötare på Gulsippan.

Väntans tider i Bromma och Järfälla

På Björklunds hages 4H-gård i Norra Ängby i Bromma går man fortfarande i väntans tider.

– Tackorna Doris och Dora ska få sina lamm inom två veckor. I år ska lammen döpas till något som börjar på bokstaven F. Besökare som vill får gärna lämna förslag sen när de har kommit, säger Liza Berglund, gårdsassistent på Björklunds hage.

I Kallhäll i Järfälla kommer nedkomsten att dröja ännu lite längre.

– Gårdar med samma fårras delar ofta på en bagge och vi fick hit den sist av alla i år. Så våra lamm kommer först om en månad, säger Fanny Ljunggren, gårdsassistent på Kallhälls 4H.

På gården i Kallhäll har de tre tackor som är dräktiga. När det gäller killingar, som också brukar födas på gården vid den här tiden på året, är läget tvärtom.

– De blev lite tidiga. Det blev en tjuvparning i somras, en bock tog sig in till tjejerna så killingarna kom redan i januari. Nu är de så stora att de precis flyttat ut på Mälaröarna, säger Fanny Ljunggren.

Lammen på Spånga bys 4H är två veckor gamla. Besökare får gärna komma med namnförslag, är beskedet. Foto: Mikael Andersson

Tre tackor och tre baggar är det som fötts här i år. Foto: Mikael Andersson

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt