Originalet och kopian. I Stockholm fanns det julbockar långt före Gävles berömda version. Foto: Lantz, Gunnar (Stadsmuseet)/Mostphotos

Tiden då Stockholm hade två egna stora julbockar

Bocken i Gävle har blivit en nationell och omskriven kändis. Få vet om att Stockholm flera år innan Gävlebocken kunde skryta med inte bara en utan två stora julbockar.

  • Publicerad 19:30, 4 dec 2019

I Gävle började man bygga en julbock 1966, som med åren har blivit en rikskändis som både har ett eget Twitterkonto, skapar löpsedlar och finns med i Guinness rekordbok.

Katt – inte bock

Vad bocken talar desto tystare om är att egentligen bara är en "copycat".
Sju år innan Gävlebocken uppfördes för första gången utropades nämligen en bock på Medborgarplatsen till "världens största" under en julmarknad 1957.

Misslyckat försök

Enligt Stadsmuseet skapades bocken på Södermalm troligtvis i ett misslyckat försök att återigen göra Götgatan till Stockholms julklappsgata nummer ett, en titel gatan fick år 1938. 1957, när bocken byggdes, var verkligheten en annan.

Två bockar i Stockholm

I stället för Södermalm var det Vällingby centrum som drog blickarna till sig och kunde locka med, ett för tiden, mycket stort och modernt utbud av butiker samlat på ett och ställe.
Och även i Vällingby fanns en stor bock, som alltså också var före Gävlebocken.


 

FÖRSTA BOCKEN. Götgatan Julgatan står det på den stora bocken som 1957 ställdes upp på Medborgarplatsen och utsågs till "världens största julbock". Foto: Jakerle, Georg

VÄLLINGBYBOCKEN. Bocken i Vällingby utanför det moderna centrumet 1957. Foto: Lantz, Gunnar (Stadsmuseet)

Vet du mer?

Vet du mer om bockarna och varför de inte längre finns kvar i Stockholm?

Mejla oss på webben@direktpress.se