Foto: Mostphotos

Tidigare dömd sexualbrottsling anställdes på lokal förskola

En tidigare dömd sexualbrottsling anställdes nyligen på en kommunal förskola i Enköping. – När vi fick höra talas om dessa händelser tog vi dem på allvar och agerade så snabbt vi kunde, säger förskolans rektor.

  • Publicerad 16:57, 27 aug 2020

En kommunal förskola i Enköpings kommun anställde nyligen en person som tidigare dömts för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig. Mannen som idag är i 50-årsåldern är hemmahörande i Västmanland, och dömdes 2006 mot sitt nekande till två års fängelse för att ha utnyttjat ett barn sexuellt denne var personlig assistent åt.

Rektorn på den aktuella förskolan säger sig inte kunna uttala sig om det enskilda ärendet, men i ett mejl till tidningen skriver rektorn att man nu avslutat personens anställning i kommunen.

– Det jag vill betona är att det inte är en händelse på förskolan som ligger till grund och att vi har avslutat personens anställning i kommunen omgående, på grund av förlust av förtroendekapital, säger rektorn och tillägger:

– Detta handlar om händelser långt tillbaka i tiden som inte har med X (red. anm: den aktuella förskolans namn) att göra och som uppdagats av en förälder på förskolan. När vi fick höra talas om dessa händelser tog vi dem på allvar och agerade så snabbt vi kunde.

Enligt rektorn har reaktionerna från föräldrar och pedagoger varit varierade.

– Självklart finns en oro hos många som vi kommer omhänderta individuellt. Det vi verkligen vill betona är att det är tryggt för barnen att vistas på förskolan, säger rektorn.

Rektorn vill som ovan sagt inte uttala sig i det aktuella ärendet. Så heller inte hur det gick till när personen anställdes, och hur länge personen arbetade på förskolan. Men i mejlet redogör rektorn för hur det normalt går till i förskolans rekryteringsprocess.

– Vid rekrytering så tar vi alltid referenser från tidigare arbetsplatser. Minst två. Vi genomför djupgående intervju för att kartlägga kandidatens pedagogiska förhållningssätt. Vi har också krav på barnskötarutbildning för de tjänster som annonseras. Vid anställningsstart uppvisas också ett utdrag från personens belastningsregister. Lagstiftningen gör att personer med domar äldre än 10 år inte syns. Då man i lagens ögon avtjänat sitt straff, säger rektorn.

Mannen dömdes 2006 i Västmanlands tingsrätt. Domen överklagades sedan till Svea hovrätt som fastställde tingsrättens dom. Han avtjänade sitt fängelsestraff mellan 2008 och sommaren 2010. Ganska precis tio år senare, alltså när det inte längre syntes i belastningsregistret att mannen var dömd för brottet, fick mannen en anställning på den aktuella förskolan.

Hade man kunnat göra annorlunda för att kunna upptäcka detta? 

– Vi har följt kommunens rekryteringsrutin och som jag ser det hade vi inte kunnat göra annorlunda, säger Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskolorna på Enköpings kommun.

Är personer som tidigare har dömts för den här typen av brott välkomna att arbeta inom barnomsorgen på kommunen tio år efter avtjänat straff?

– Det är svårt att svara generellt på detta, men vi ser att det är ytterst olämpligt, säger Elisabeth Ståhl.

Under torsdagseftermiddagen skickades ett mejl ut till samtliga vårdnadshavare på förskolan efter att många föräldrar uttryckt oro och efterfrågat krisstöd kopplat till personalärendet som just avslutats på förskolan. Förskolan kommer att erbjuda samtalsstöd tillsammans med kommunens elevhälsa.

De är på jakt efter att hjälpa fler

Nyheter Med 200 000 kronor i kassan vill den nystartade föreningen Victoria göra gott. – Vi vill att alla ska ges samma chans i livet att utvecklas till sitt allra bästa jag, säger Arne Wåhlstedt, ordförande.fredag 18/9 11:42

Stöld på ICA Maxi funkar inte

Nyheter Två stölder kunde avslöjas på ICA Maxi under torsdagen. I båda fallen var det vuxna personer som försökte ta med sig varor utan att betala – men som upptäcktes och stoppades då de gick ut.fredag 18/9 10:33