Viksten heter Marina läroverkets nya båt. Den byggdes i mitten av 70-talet och har använts inom det militära och även på en sjöfartsskola i Strömstad. Foto: Roffe Andersson

Tidigare minsvepare blir klassrum på Marina läroverket

500 sjömil senare har nu Marina läroverket fått en ny(gammal) båt till klassrum. Under eftermiddagen gled Viksten in i Stocksunds hamn.

  • Publicerad 17:17, 7 feb 2017

Det var under tisdagseftermiddagen som Marina läroverkets senaste tillskott for in till Stocksunds hamn efter resa på 500 sjömil från Strömstad.

– Det är en gammal minsvepare som är byggd på mitten av 70-talet som har varit aktiv inom marinen, säger Kristian Bergström, biträdande utbildningschef på marina läroverket, som varit befälhavare under turen från Strömstad.

"Riktig fartygskänsla"

Båten, som heter Viksten, har under de senaste åren tillhört en sjöfartsskola i Strömstad och där har man byggt till ett klassrum på övre däck med plats för 25 elever.

– Den kommer passa oss och våra olika verksamheter, alla olika linjer på skolan kommer kunna nyttja den. Det är en riktig fartygskänsla och med den här så kommer vi kunna göra fler expeditioner, ut och övningsnavigera och säkerhets- och brandövningar, säger Kristian.

Resan tog sin början i i lördags morse från västkusten och den sista biten, från Kalmar, har det varit mindre lugnt.

– Vi har varit på ett riktigt äventyr. Första dygnen var jättebra, lugnt och fint. Sen har det varit mer vind och inatt från Kalmar har ed blåst ostlig vind och vi har fått ganska mycket is på båten. Men vi har lärt känna fartyget och sett hur hon beter sig i sjön, säger Kristian Bergström.

Stockholm Direkt