Presskonferens. Helena Proos (S) , Johan Hedlund smittskyddssjuksköterska, Danielle Littlewood, VA-chef på presskonferens.

Tidigast på måndag kommer besked om vattnet i Enköping

Kokningsrekommendationer för vattnet på flera ställen i Enköping gäller fortsatt. – Om någon blir sjuk så är det väldigt lindriga syndrom, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.

  • Publicerad 13:54, 25 aug 2017

Det var i torsdags förmiddag som kommunen via sin Facebooksida gick ut och berättade att det upptäckts bakterier i det kommunala vattennätet. Invånarna i de östra och norra delarna av tätorten Enköping samt orterna, Skolsta, Grillby, Lillkyrka, Haga, Säva, Hjälsta och Örsundsbro uppmanades att koka allt vatten som ska drickas.

På fredagen kallade kommunen till presskonferens för att uppdatera om läget.

– Vi kan nu stryka kokningsrekommendationerna på Skolsta och Lillkyrka nu, säger VA-chefen Danielle Littlewood.

På måndag hoppas kommunen kunna komma med besked hur länge vattnet i delar av Enköping med omnejd ska klassas som otjänligt. VA-avdelningen tog nya vattenprover under torsdagen. Det tar tre dagar att få resultatet och det blir alltså en helg utan dricksvatten direkt ur kranen för invånarna i stora delar av Enköpings kommun.

– Vi har inte fått några indikationer på att någon har blivit sjuk. Om någon blir sjuk så är det väldigt lindriga syndrom. Det här är en säkerhetsåtgärd. Det är en så låg grad så att de flesta människor borde klara sig utan problem, säger Johan Hedlund som är smittskyddssjuksköterska på Region Uppsala.

Enligt Danielle Littlewood har det aldrig hänt tidigare under hennes tid i kommunen där hon har jobbat sedan 1997.

– Det här är något som sker någon eller några gånger per år runt om i landet, säger Johan Hedlund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19