Olika besked. Frågan om en busslinje via Slagstafärjan är en riktig långbänk. Foto: Daniel Cannervik

Tidsplanen oviss för ny busslinje via färjan

Pendlare som hade hoppats kunna ta bussen med Slagstafärjan i december får nog vänta ett tag till. Alla förberedelser är inte klara och tidsplanen är högst oklar.

  • Publicerad 14:42, 2 nov 2018

Att det skulle bli nu i december är ytterst osannolikt.

Om Ekeröborna ska kunna ta bussen över till Botkyrkasidan via Slagstafärjan eller inte är en riktig långbänk. Bara i år har det varit både tvärnej och ett löfte om etablering av en ny busslinje i närtid.

I somras var beskedet att den nya busslinjen 340 skulle rulla redan i december.

– Om allt vill sig väl kommer den ha trafikstart till tidtabellsskiftet i år, sade trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i början av sommaren.

Men så verkar det inte bli. Åtminstone inte så snart.

Landstingets trafikförvaltning satsar 12 miljoner på busslinjen och säger sig vara redo att sätta in bussar.

Men alla förberedande åtgärder verkar inte vara klara.

– Färjeläget på Botkyrkasidan måste byggas om för att bussens underrede slår i marken vid lågt vattenstånd. Trafikverket har tillsatt en projektledare, men hur långt de hunnit törs jag inte svara på, säger Jonas Orring, teknik- och exploateringschef på Ekerö kommun.

Knappast klart i december

Färjeläget i Jungfrusund är dock klart och anpassat för busstrafiken, bland annat med nya köfiler. Men Jonas Orring tror inte att busslinjen kan sättas in i trafik redan i december.

Inte heller landstingets trafikförvaltning tror på den tidsplanen:

– Vi hoppas få igång den så snart som möjligt, men att det skulle bli nu i december är ytterst osannolikt, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Mälarö Tidning har inte lyckats nå Trafikverkets projektledare om vad som återstår att göra innan en busslinje kan sättas in på färjeleden. Men kommunikatören Maja Svae svarar i ett mejl:

”Vi för en dialog och har möten där förutsättningarna utreds för att möjliggöra för en ny busslinje som kan gå på färjan mellan Jungfrusund och Slagsta. Vår roll är att bevaka Trafikverkets intressen och att medfinansiera satsningen om det visar sig att förutsättningar finns. När beslut har fattats vet vi mer om förutsättningarna”, skriver Maja Svae.

Inte heller hur busslinjen ska dras är helt klart. Där är parterna inte överens, enligt Jonas Orring på Ekerö kommun.

– Vi vill att den ska gå till Huddinge sjukhus som är det stora arbetsplatsområdet för oss, medan landstinget vill att den ska gå till Fittja. Men det är landstinget som bestämmer hur den ska gå, säger han.

De vill ge annan bild av e-sport

Nyheter En ny förening växer fram på Mälaröarna. Där ska e-sportare samlas och umgås. – Den här föreningen är öppen för alla, säger initiativtagaren Stefan Jernström.tisdag 23/4 6:00