Tiggeriförbud splittrar Väsbys moderater

Inte ens Moderaterna sluter helhjärtat upp kring den egna motionen om ett lokalt tiggeriförbud i Upplands Väsby. Efter en het debatt i fullmäktige avstod två moderater och samtliga liberaler och kristdemokrater från att rösta.

  • Publicerad 15:37, 26 sep 2017

Upplands Väsby kommer inte att införa något lokalt tiggeriförbud.

Moderaten Joanna Masouras motion debatterades livligt i måndagens kommunfullmäktige. Det resulterade i att en förstärkt majoritet gick på de rödgrönas linje: att besvara, inte bifalla, motionen. Vilket för de rödgröna betyder att inte utreda frågan ytterligare.

Bland dem som talade för att utreda ett lokalt tiggeriförbud i Väsby var förslagsställaren Joanna Masoura själv, Oskar Weinmar och Jan Holmberg, alla tre moderater.

Joanna Masoura hänvisade till att de tre gånger som hon har blivit utsatt för sexuella trakasserier så har det varit i samband med tiggeriförsök.

– Det sker otäcka grejer i samband med tiggeri, sade hon.

Oskar Weinmar hänvisade i ett långt inlägg till dokumenterade fall i Sverige och Norge där människor har blivit utnyttjade genom ligor och tvingats till tiggeri.

– Det är en björntjänst att lägga pengar i en pappmugg, sade han.

Moderaterna fick stöd av Jan Björkebaum Dahlén (SD), som gick upp i talarstolen och sade att det var "en mycket välformulerad och bra motion", och av Robert Krister Pettersson (-) som yrkade på att bifalla, alltså rösta för, motionen.

De fick dock starkt mothugg från såväl den rödgröna majoriteten som andra Allianspartier. Anders Rosén (V), Ismo Salmi (KD) och Ulla Barthelson (VB) var några av dem som i långa inlägg argumenterade mot ett tiggeriförbud.

– Ett förbud slår mot de mest utsatta. Förslaget löser inte grundproblemet, sade Anders Rosén (V) och fortsatte med att säga att lagen redan reglerar sådant som ofredande och nedskräpning, och det är en dålig prioritering av polisens resurser att jaga bort tiggare.

Anders Rosén sade också att Moderaterna genom denna motion går tillbaka till en gammalmoderat linje.

– Nu fiskar ni i det bruna vattnet, sade han.

Vilket han, efter kritik från Moderaterna, förtydligade med att han menade grumligt.

Ulla Barthelson (VB) reagerade starkt på Oskar Weinmars (M) beskrivning av tiggerisituationen som ligastyrd. Så är det inte i Väsby, meddelade hon.

– Jag vet väldigt väl vad allting handlar om. Jag känner dem allihop. De är människor som vi; vänliga och snälla. Det här är människor som är rättrådiga. De är fattiga, men de har faktiskt en stolthet, sade hon och fortsatte:

– Jag trodde att vi skulle diskutera ett lokalt tiggeriförbud baserat på vår situation i Väsby. Det är hemska exempel du har tagit upp, Oskar. Men vi ska inte diskutera hela Sverige.

I omröstningen var det till slut endast elva moderater, en sverigedemokrat och en politisk vilde (vars röst räknas som sverigedemokratisk) som var för motionen.

Två moderater avstod från att rösta, tillsammans med samtliga liberaler och kristdemokrater. Liberalerna och Kristdemokraterna är både emot ett tiggeriförbud, men de valde att inte gå emot sin allianskollega Moderaterna.

– Att förbjuda tiggeri är att göra tillvaron ännu mer bekymmersam och riskfylld för redan utsatta människor, säger Margareta Hamark (L) i en kommentar.

– Att sparka på dem som redan ligger är inte den utveckling som KD vill se, säger Maria Fälth (KD).

Centerpartiet, däremot, gick emot sin allianskollega och röstade med den rödgröna majoriteten, att endast besvara motionen. Detta blev alltså den sida som vann.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Frias för dubbelmord i Väsby

Nyheter Den man som stod åtalad för dubbelmordet i november ifjol frias helt av tingsrätten. Detta då det inte gått att styrka att det var han som mördat de två männen.tisdag 17/7 11:45

"Jag kunde inte i min livligaste fantasi tro detta"

Nyheter Fästmön la ut smyginspelad video på nätet Leif Berglund (S) avgår som kommunfullmäktiges ordförande. Detta efter att en film cirkulerat på nätet där han kallar andra politiker för nazister. Nu berättar Leif Berglund själv om vad som...tisdag 17/7 9:45

Sex dömda för rån i Väsby

Nyheter Sex män har dömts för rånet mot ett växlingskontor i Väsby centrum i våras.måndag 16/7 13:05