Beslut. Igår kom beslutet att Länsstyrelsen ger grönt ljus till att införa Tiggeriförbud i kommunen.

Tiggeriförbudet i Täby godkänns av Länsstyrelsen

Igår beslutade Länsstyrelsen att ge grönt ljus till det tiggeriförbud som röstades igenom i Täbys kommunfullmäktige i början av oktober.

  • Publicerad 12:06, 8 nov 2019

Den 7 oktober röstades tiggeriförbudet i Täby igenom i kommunfullmäktige. Det är Moderaterna och Kristdemokraterna som drivit frågan och med stöd av Sverigedemokraterna fick de majoritet i frågan.

– Vi är positiva till att Länsstyrelsen har samma syn på detta som vi har, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Förbudet gäller på elva utvalda platser runt om i Täby och gäller både aktivt tiggeri, alltså att gå fram och ber om pengar, och passivt tiggeri, att sitta stilla och tigga. Det kommer även bli förbjudet att samla in återvinningsavfall och pantburkar vid platserna.

Strider inte mot ordningslagen

Nu har beslutet även fått grönt ljus av Länsstyrelsen. De skriver i beslutet att ändringarna i Täbys lokala ordningsföreskrifter ”inte strider mot ordningslagen”.

Högsta förvaltningsdomstolen gav i december förra året Vellinge kommun i Skåne rätt att införa förbud mot passiv insamling av pengar, alltså tiggeri. Domen gjorde att det blev lättare för andra kommuner att få till ett förbud och ändring i ordningsföreskrifterna.

Täby kommun får även godkänt hos Länsstyrelsen när det gäller förbud mot att samla in återvinningsavfall och pantburkar. Länsstyrelsen menar att, trots att det inte ingår i Vellingedomen, så bör "domstolens bedömning även vara tillämplig på dessa ytterligare beteenden som Täby kommun har förbjudit vid återvinningsstationer"

Liberalerna och Centerpartiet reserverade sig mot beslutet när det röstades om detta i kommunfullmäktige. Partiföreträdare från C och L har tidigare uttalat sig om att de inte stöttar förslaget.

S-politiker överklagar

Socialdemokraterna i Täby anser i sin tur att förbudet är dåligt underbyggt rent juridiskt. Nu har oppositionsråd Janne Boman (S) överklagat till förvaltningsrätten i Stockholm. Han anser att förbudet är dåligt underbyggt rent juridiskt.

– Vi är flera som har överklagat, för vi tycker att frågan måste prövas i högre instans och vi tycker att underlaget i kommunfullmäktige inte är tillräckligt, säger Janne Boman (S) oppositionsråd.

Han säger även att partiet inte tycker att det finns behov av ändringarna i ordningsföreskrifterna.

– Förhoppningen är att förvaltningsrätten ger oss rätt, man kan inte göra på det här sättet, säger Janne Boman.

Vid årsskiftet kommer ändringen i kommunens ordningsföreskrifter att börja gälla.

De vill liva upp Gribbylund – med ungersk deli

Nyheter Täbybo: "Jag har sett flera ställen slå igen under åren" Gribbylundsborna Balazs Keresztes och Gabor Kalman vill få fler att upptäcka ungerska delikatesser. Därför öppnar de nu en deli på Gribbylund torg.fredag 22/11 12:08

Vallentunaskola slutar med betyg från fyran

Nyheter ✓Nya regeringsdirektiv ✓Rektorn: "Kommer inte kunna fullfölja det" Hösten 2017 införde Gustav Vasa-skolan betyg från årskurs fyra – ett nationellt testprojekt som skulle pågått till 2021. Men nu väljer man att inte fortsätta, bland annat efter nya riktlinjer från...fredag 22/11 11:48
Stockholm Direkt