Kan förbjudas. Det blir fullmäktige som fattar beslut i tiggerifrågan. Foto: Karin Nilsson

Tiggeriförbudet splittrar majoriteten i Danderyd

Är förbud mot tiggeri en ordningsfråga eller en samvetsfråga? Det ser partierna olika på i Danderyd – och frågan splittrar majoriteten.

  • Publicerad 14:36, 1 okt 2019

Frågan om ett förbud mot tiggeri på en rad platser i Danderyds kommun – bland annat vid alla affärer och återvinningsstationer – har väckts av kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

– Jag ser det som en ordningsfråga, en störning av ordningen och det är därför vi vill reglera tiggeriet. Vid återvinningsstationer och så vidare skapar det i viss utsträckning otrygghet. Alla andra ordningsföreskrifter handlar om de platser vi har tillsammans, hur man får uppträda och vad man får göra där, säger Hanna Bocander.

Den utredning om tiggeriförbud som gjorts i kommunen är klar, och i går var frågan uppe på kommunstyrelsens bord. Där blev det tydligt att ett eventuellt tiggeriförbud splittrar andra partier inom majoritetsstyret (M, KD och L).

– Vi har sagt att var och en ska rösta efter egen uppfattning, det finns inget i vår plattform om det här, säger Liberalernas Bengt Sylvan.

Han tycker att tiggeriförbud är att gå för långt.

– Men vi måste göra något åt situationen på återvinningsstationerna. Det är ett antal medborgare som känner att deras frihet blir begränsad, de vill inte åka och återvinna, säger Bengt Sylvan.

Ska upp till kommunfullmäktige

Oppositionspartiet Danderydscentern anser att var och en av deras medlemmar ska få rösta som de vill.

– Jag uppfattade tidigt att det här väcker mycket känslor i partiet, både för och emot. När man är så berörd av det här som enskilda medlemmar varit är det inte rätt att vi ska tvinga medlemmarna. Jag vet att många känner djupt för det här av samvetsskäl, säger Danderydscenterns Siv Sahlström.

Socialdemokraterna i kommunen är negativa till förslaget.

– Det är väldigt mycket jobb som gäller få individer. Sedan är det ingen långsiktig reglering, så fort det uppstår en ny plats kommer man att behöva ändra ordningsföreskrifterna igen eftersom varje plats pekas ut specifikt, säger Jenny Åkervall (S).

Hon menar att det finns trygghetsfrågor som engagerar Danderydsborna mer.

– Som politiker är inte tiggeriet en fråga som folk kommer och pratar om, då är det värre med inbrotten. Det har aldrig varit en viktig fråga och själv har jag aldrig upplevt att det varit otryggt.

Beslut fattas i fullmäktige den 14 oktober. Eftersom L och C inte fattat beslut i frågan är resultatet oklart.

– Det kan bli en riktig nagelbitare, säger Hanna Bocander.

Stockholm Direkt