TRYGGT: ”Ibland är det kanske mediabilden som får folk att känna sig otrygga och känslan är väldigt personlig. Men majoriteten jag träffar säger att de känner sig trygga i sina områden”, säger Martin Lazar, lokalpolis i Botkyrka. Foto: Claudio Britos

Tillit till polis ska ge mer trygghet

Att fler känner tillit till polisen är en av nycklarna till ökad trygghet. Det tror Martin Lazar, lokalpolis i Botkyrka.

  • Publicerad 15:52, 6 dec 2019

Att många invånare känner sig otrygga kommer inte som en överraskning för polisen i Botkyrka.

– Jag förstår att allmänheten kan känna sig otrygga. I många av våra områden känns det tryggt på dagtid men på kvällar och nätter förändras miljön. Det är igen nyhet för oss som jobbar med den dagliga lägesbilden, säger lokalpolisen Martin Lazar.

Men trygghetsarbetet är på rätt väg, menar han. Han har jobbat som polis i Botkyrka i snart sju år och tycker att läget i dag är väldigt annorlunda mot hur det var när han först började.

– Det var ett helt annat klimat då. Nu är centrumen trygga mötesplatser och de upplevs som trygga och säkra på dagtid. Men på kvällstid har vi en bit kvar, säger han.

Genom att medborgarna får större förtroende för polisen känslan av trygghet öka, tror Martin Lazar.

– Vi har lagt mycket tid på att vinna tillbaka tilliten och jag märker skillnad. Vi är inte nöjda men vi är på god väg, säger han.

– Vi märker att fler vill prata med polisen och jag tycker det är bra att allmänheten är vaksam. Ska vi nå i mål så måste vi vara fler som bidrar till förändringen. Vi i polisen kan inte se allt.