PRIO. Södertörns tingsrätt tvingas prioritera bland rättegångarna med anledning av coronavirusets framfart. Foto: Mostphotos

Tingsrätten tar endast upp akuta mål

På grund av coronakrisen tvingas Södertörns tingsrätt prioritera bort vissa förhandlingar. Att det skulle innebära att barnskötaren som misstänks för övergrepp på en förskola i Botkyrka skulle släppas är dock osannolikt, tror åklagaren Anna Lapinska.

  • Publicerad 09:30, 3 apr 2020

Coronakrisen har slagit hårt mot rättsväsendet. Med många nämndemän i riskgruppen, innebär det att många rättegångar behöver ställas in. Eva-Lena Norgren, lagman på Södertörns tingsrätt, menar dock att läget ändå är under kontroll.

– Jag tycker att situationen ser bra ut under omständigheterna. Vi fattade beslut för några veckor sedan att bromsa in verksamheten, eftersom vi har ett samhälleligt ansvar att minska smittspridningen och skydda våra nämndemän som många är över 70 år, säger hon.

Prioriterar häktade

Redan planerade rättegångar påverkas av att domstolen bromsar in verksamheten. Enligt Eva-Lena Norgren kommer man att behöva prioritera vissa mål över andra.

– Det är främst fristmål som rör häktade personer och som måste avgöras inom en viss tid. Men även andra brådskande mål, som familjetvister där barn far illa, eller konkursansökningar, förklarar hon.

För de mål som ställs in, har domstolen planerat att återuppta någon gång efter sommaren.

– Vi vill inte att allmänheten ska behöva vänta för länge. Vi planerar att kunna kalla till huvudförhandling efter sommaren i de mål som ställs in nu. Situationen som den ser ut nu kommer säkerligen att hålla i sig under sommaren, säger Eva-Lena Norgren.

Barnskötaren i Botkyrka

Det uppmärksammade fallet med barnskötaren i Botkyrka som misstänks för grova sexbrott mot barn, är ett fristmål. Det innebär att han förblir häktad i väntan på rättegång.

Att han skulle behöva släppas på grund av rådande coronasituation tror åklagaren Anna Lapinska är osannolikt.

– Om straffvärdet bara är på några månader så är det nog inte rimligt att man förblir häktad. Men i det här fallet bedömer jag att det kommer bli ett betydligt längre straff, säger hon och tillägger:

– Men det är tingsrätten som gör bedömningen om han ska vara fortsatt häktad.