Foto: Andreas Enbuske

Tio år efter guldet – intervju med Cratz

Tio år efter SM-guldet minns guldtränaren Södern Cratz sitt magiska år. Södermalmsnytt träffade honom i Norrköping för en exklusiv intervju om guldåret, dansen som kostade honom ett tränarjobb och om han vill tillbaka till Hammarby.

  • Publicerad 09:00, 21 okt 2011

Berätta om säsongen 2001!
– Det året anställdes Yvonne Werner som kock och jag märkte att killarna började komma till träningsasnläggningen allt tidigare på mornarna. Hon serverade frukost och det luktade väl hembakat. Samtidigt som tidningarna tryckte svarta rubriker nästan varje dag om de ekonomiska problemen i Hammarby, så byggde vi upp en allt bättre gemenskap och en förmåga att skilja mellan det sportsliga och allt annat. Försäsongen var ganska dålig. Vi var nederlagstippade och folk sa ”Sören, det kommer att gå åt helvete.”
Vad trodde du själv?
– Vi hade inte gjort några större sportsliga satsningar. Jag hade frågat en kompis om vem som var Superettans bästa forward. Han sa att det var Peter Markstedt, det blev i princip vår enda förstärkning. Det jag såg tidigt var att Hermansson och Markstedt passade med varandra. De trivdes ihop. Vi vann premiären med 1-0 mot Sundsvall efter odugligt spel, det var en viktig seger.
– Det fortsatte att rulla på. Vi fick allt bättre självförtroende, ingen blev skadad, ingen drog på sig gula kort. Vi hade en liten trupp, men våra spelare var bättre än folk fattade. Lasse Eriksson var seriens bästa målvakt, vi hade det bästa anfallsparet och vi hade Kennedy. När vi vann med 3-1 mot Helsingborg i början av sommaren kände jag att vi hade något på gång. Jag var ledig i fem dagar och målade upp mörka bilder, men så vann vi två matcher till. Jag såg en topp fyra-placering som möjlig. När vi vann mot Örebro tidig höst började jag tro på guld.
Det var en säsong fylld av stridigheter i Hammarby?
– Det var jätterörigt. Styrelsen backade inte alls upp oss. På sommaren fick jag veta att jag inte skulle få fortsätta efter säsongen. Jag stängde träningarna för styrelsen så att vi fick jobba ifred. Som tränare måste man våga ta konflikter. En del säger att vi svetsades samman av det här och att det var därför vi vann. Jag tror inte det. Vi hade spelat lika bra innan.
Varför vann ni SM-guld då?
– Vi hade ett bra lag. Tomas Dennerby gjorde ett jättejobb som assisterande tränare. Tomas och jag passade bra ihop. Han månade om människan, jag var väldigt resultatinriktad. Om folk blev arga så sket jag i det. Jag såg varje match som en cupfinal. Jag ställde oerhört höga krav på min omgivning, där har jag nog ändrat mig lite. Vi hade stenhårda träningar i Hammarby det året. De som förlorade matcherna på träning hetsade jag ännu hårdare. Ingen tänkte på skador alla satsade stenhårt.
Hur minns du den 21 oktober?
– Veckan innan hade vi kunnat avgöra mot AIK, men förlorade. De var ändå en av de skönaste förlusterna, för jag visste att vi hade ännu bättre chans nästa vecka mot Örgryte eftersom Djurgården hade förlorat. Jag hade fått några råd av en mental coach veckan innan. Han sa att vi skulle göra som vanligt och att jag skulle vara mig själv. Men jag fick rådet att samla laget för ett snack. På torsdagen höll jag upp en stor tavla. ”Vad ska det stå här när matchen är slut”, frågade jag. De blev tysta. Sen sa någon ”3-0”. Jag frågade vad de hade för plan för att nå dit. Då blev de först tysta. Sen sa Peter Markstedt att vi ju inte hade förlorat på Söderstadion på hela året. Andra hakade på och vi pratade vidare på ett positivt sätt. Inte taktiskt, mer på känsla.
Det började trögt!
– När Aubynn gjorde 0-1 blev det tyst som på en begravning. Jag har matchen på video. Man ser att ingen i publiken verkar tro på seger. Jag ser ju också att vi inte spelar bra men vi får en kvittering efter en benskyddsträff från Hermansson.
Vad gjorde du i halvtid?
– När jag har sett om matchen på video hör jag hur kommentatorerna spekulerar i vilka taktiska förändringar jag måste ha genomfört i pausen. Det roliga är att jag inte gav några taktiska direktiv alls till spelarna. Det enda jag gjorde var att påminna dem om samtalet vi hade haft på torsdagen. Då kon snacket i gång om att vi var obesegrade och så vidare. Sen gör vi 2-1 och 3-1 och är mycket glada även om det blir lite nervöst på slutet.
Hur minns du slutsignalen?
– Fjärdedomaren visade fyra minuters tillägg men vi hade redan kommit överens om att det skulle betyda tre för att vi skulle hinna undan från planinvasionen. Jag hade redan tagit reda på var Göran Paulsson stod, Hammarbys tidigare styrelseordförande som enligt min mening hade stor del i guldet. Han var den som stöttade oss när vi höll på att åka ur Allsvenskan 1999. Direkt när domaren blåste sprang jag upp till honom och skålade med champagne.
Hur fortsatte firandet?
– Vi åt middag på Mosebacke lite senare. Jag var slut psykiskt och tyckte mest det var jobbigt med allt folk. Jag åkte hem och tittade på Inter mot Milan på tv i stället för att fira med grabbarna. I dag ångrar jag att jag inte stannade kvar. Många tror att jag är en öppen person, men det stämmer inte. Privat är jag ganska tillbakadragen. Veckan efter när vi kom till Medborgarplatsen var mäktigt. Det var som utomlands. Folk hängde ut från balkongerna och det var så jävla mycket folk där.
Hur kände du efter guldet?
– Det är klart att jag var glad. Jag hade gjort ett bra jobb och killarna hade gjort ett fantastiskt år. Jag var glad för föreningen och för supportrarna. Jag minns efter slutsignalen mot Örgryte att jag såg en av matchvärdarna som bara stod där med tårarna rinnande. Jag tänkte också på en fönsterputsare som var och kollade på varenda träning. För honom och många andra betydde det mycket.
Hur tänker du kring det nu?
– Jag är inte i Stockholm så ofta men när jag är där så kommer det ju fram folk och tackar för guldet. Och varje år kring den 21 oktober så brukar jag få ett gäng vykort.
Vad betydde det för dig?
– Det är ju det största i min karriär och det innebar att jag kunde få ett nytt jobb i Helsingborg. Men det ledde också fram till det värsta i min karriär. Vi mötte Hammarby på Söderstadion och förlorade. En vakt kom in till oss i omklädningsrummet och sa: ”Sören 10 000 hammarbyare sitter kvar på läktaren och vill tacka dig. ” Jag var inte alls förberedd och sprang tillbaka upp till planen. På min väg till klacken sprang jag bara förbi Helsingborgssupportrarna utan att titta på dem. De blev ju vansinniga. Jag kände direkt att det här inte blev bra och i bussen på väg till Arlanda bad jag om ursäkt. Dagen efter fick jag sparken. Jag mådde så jävla dåligt av det för jag tyckte verkligen om att jobba i Helsingborg. Det är en av Sveriges mest välskötta föreningar. Jag åkte på semester till Grekland och första kvällen hamnade vi på en restaurang där det var ett långbord med bajare. De fick syn på mig och sa ”Vi såg dig på Söderstadion Sören.”
Vad tänker du om Hammarbys situation nu?
– Jag såg deras match mot Degerfors som var jämn. De har kommit till en punkt där ordet "måste" har smugit sig in i alla matcher. Det är det värsta som finns. Då måste man visa karaktär. Elitidrott handlar om att klara även såna situationer.
Vad tror du att klubbens bekymmer beror på?
– Klubben fick hybris och ökade sina kostnader för mycket. Och när det börjar gå åt skogen är det inte lätt att heta Hammarby, det gäller både föreningen och enskilda spelare. Trycket är enormt. Man saknar en trygg ordförande med lång erfarenhet. Det har varit för många som har kunnat vara med och påverka utan att ta ansvar.
Bryr du dig fortfarande om Hammarby?
– Jag känner starkt för publiken. Jag tackade faktiskt Hammarbys publik redan 1997 när mitt Trelleborg hade förlorat på Söderstadion. Men de ska inte lägga sig i allt för mycket. Nu ska de bara stötta tycker jag.
Det är kanske dags för Cratz att återvända?
– Alla säger att jag inte borde göra det. Men varför inte? Bedömer jag att jag kan ta upp dem till Allsvenska igen är det värt risken – om jag får frågan. Jag har haft möten med Hammarby inför båda de senaste säsongerna faktiskt.

Läs mer

Från SM-guld till bottenstrid

Det spelades bättre boll på Sören Cratz tid

Barn misstänks inblandat i Rågsvedsmord

Nyheter Kvinna överfölls med kniv och dog Ett barn misstänks för brott i samband med knivmordet på en kvinna i Rågsved tidigare i juni. Nu inleds en LUL 31-utredning, som sker då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott.tisdag 23/7 13:46